Benedikt XVI. navštívil Albano

21.9.2008 

Benedikt XVI. dnes dopoledne navštívil Albano, kam se odebral pěšky ze svého nedalekého letního sídla v Castel Gandolfo, pozdravován zástupy místních obyvatel. Předsedal tam mši svaté, při které v místní zrestaurované katedrále vysvětil nový oltář. Při té příležitosti Benedikt XVI. ve své homilii mimo jiné pronesl:

?V eucharistickém tajemství, které se denně obnovuje na oltáři se Ježíš stává skutečně přítomný. Jeho přítomnost je dynamická. Strhuje nás, aby nás učinil svými, aby nás připodobnil sobě; přitahuje nás silou své lásky a dává nám vyjít ze sebe samých, abychom se spojili s Ním, abychom s Ním byli jedno.

Skutečná přítomnost Krista činí z každého z nás jeho ?dům? a všichni společně tvoříme jeho církev, duchovní budovu, o níž hovoří také sv. Petr: ?K němu přistupujte, živému kameni, který lidé sice odhodili, ale který je v Božích očích vyvolený a vzácný ? píše apoštol ? a vy sami se staňte živými kameny pro duchovní chrám, svatým kněžstvem, které přináší duchovní oběti, Bohu příjemné skrze Ježíše Krista? (1 Petr 2, 4-5). Sv. Augustin jakoby rozvíjí tuhle metaforu a poznamenává, že skrze víru jsou lidé jako dříví a kameny vzaté z lesů a z hor pro stavbu; skrze křest, katechezi a kázání jsou pak opracovány, otesány a ohlazeny; ale stávají se Pánovým domem jen tehdy, když jsou spojeny láskou. Když jsou věřící navzájem spojeni podle určitého řádu, vzájemně a spravedlivě postaveni vedle sebe a soudržní, když jsou spolu spojeni láskou stávají se opravdu Božím domem, jemuž nehrozí zřícení (srov. Serm., 336).

Je to tedy Kristova láska, a to láska, která nikdy nebude mít konec (1 Kor 13, 8) duchovní energie, která spojuje ty, kteří se podílejí na téže oběti a živí se jediným chlebem lámaným pro spásu světa. Je vůbec možné komunikovat s Pánem, jestliže nekomunikujeme mezi sebou? Jak tedy přistupovat k oltáři rozděleni? Jedni daleko od druhých? Tento oltář, na němž se za chvíli obnoví oběť Pána, ať je pro vás, drazí bratři a sestry, stálou výzvou k lásce; k němu budete přicházet vždycky se srdcem ochotným přijmout lásku a šířit ji a dostávat odpuštění a odpouštět.?

Po mši svaté v Albanu se Svatý otec vrátil zpět do Gastel Gandolfa, odkud pronesl promluvu před modlitbou Anděl Páně.

Promluva Benedikta před Angelus je ZDE

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.