Benedikt XVI. vykoná v roce 2009 pouť k ostatkům sv. Pia z Pietrelciny

23.9.2008 

Benedikt XVI. v příštím roce vykoná pouť k ostatkům svatého Pia z Pietrelciny. Oznámil to dnes kardinál Tarcisio Bertone. Ten v San Giovanni Rotondo dnes dopoledne, v den liturgické památky svatého Pia a v den 40. výročí jeho smrti, předsedal eucharistické bohoslužbě. ?Benedikt XVI. mi řekl, abych vám oznámil, že je vše připraveno. Svatý otec do San Giovanni Rotondo v roce 2009 rád přijede.?

Ohlásil kardinál Bertone, který při své dnešní homilii připomněl dva základní prvky spirituality otce Pia, totiž věrnost evangeliu a neustálé směřování k nebeskému království. Na letošek také připadá 90. výročí stigmatizace otce Pia. Celé půl století tak byl viditelným obrazem Ukřižovaného, uvedl vatikánský státní sekretář. Svatý otec Pio vždy povzbuzoval ke komunikaci s Ježíšem, k setkání lásky, která musí být nezištná:

?Milujme bez jakýchkoli podmínek a bez vyhlídky na odměnu, kterou pro nás Pán připravil ? to je důsledek ? vezměme si za své motto apoštola Pavla, který nám říká: nechci znát nic jiného než Ježíše Krista, a to ukřižovaného.?

Francesco Forgione, jak znělo občanské jméno otce Pia, se narodil v Pietrelcině v chudé rodině. V 16 letech vstoupil ke kapucínům a ve 23 letech se stal knězem. Stigmata se u něj objevila v 31 letech a na svém těle je nesl až do smrti v roce 1968. Většinu života strávil právě v San Giovanni Rotondo, kde také zemřel. Byl vyhledávaným zpovědníkem a duchovním vůdcem. Otec Pio byl svatořečený v roce 2002 papežem Janem Pavlem II.

Počátkem letošního roku bylo tělo otce Pia exhumováno, podrobeno ohledání a konzervaci a od dubna je schránka s jeho ostatky vystavena v kryptě kostela Madonna delle Grazie, kde byl světec pohřben. Koncem letošního roku, případně počátkem příštího, bude tělo otce Pia opět uloženo. Na jaké místo není ještě definitivně rozhodnuto, ale pravděpodobně půjde o nový kostel otce Pia v San Giovanni Rotondo, který byl vysvěcen před 4 lety.

Na oznámení o chystané návštěvě Benedikta XVI. reaguje mluvčí kapucínů bratr Antonio Belpiede:

?Kardinál řekl jasně, že datum není ještě stanoveno, ale že včera odpoledne hovořil se Svatým otcem, a ten požádal všechny věřící, aby se za něj, za jeho službu a za celou církev modlili. Řekl, že do San Giovanni Rotondo rád v roce 2009 přijde. To ? jak si všichni dovedete představit ? naplňuje srdce radostí.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.