O Vatikánském deníku L´Osservatore Romano

29.9.2008 

s jeho ředitelem Giovanni Maria Vianem

Zítra uplyne rok od nástupu Giovanni Maria Viana do funkce ředitele Osservatore Romano. 56 letý profesor dějin křesťanství je 11. ředitelem vatikánského deníku, který už téměř půl druhého století dokumentuje činnost Svatého Stolce. Zeptali jsme se na typické charakteristiky vatikánského listu:

?Je to deník, který rozvíjí charakteristiky typické pro celou jeho historii ? velmi dlouhou historii, 147 let ? podle indikací Papeže a státního sekretáře, kardinála Tarcisio Bertoneho: tedy široký mezinárodní záběr, ze všech hledisek, informace obecného typu, kulturní a náboženské informace. Zároveň zůstává Papežovým deníkem a tedy přináší informace a podrobně dokumentuje činnost Papeže, Kurie a dalších papežských institucí, vatikánských reprezentantů v zahraničí, a zároveň se snaží toto své dokumentační poslání skloubit s povahou tiskového orgánu, tedy s žurnalismem.?

S jakými kritikami a naopak s jakými pochvalami jste se setkal? ?Kritiky nám zpočátku vytýkaly, že zmizely italské a římské informace. Ve skutečnosti tomu tak není, protože italské záležitosti jsou velice zastoupeny v informacích mezinárodního typu a náboženských informacích ze zahraničí. Stejně tak je značný prostor věnován Římu, jakožto papežské diecézi.?

A nejvýznamnější chvála? ?Obecně se líbí nová odlehčenější úprava. Deník se snadněji čte, je jednodušší, má pouhých osm stran. Líbí se také přehled mezinárodní problematiky; dále rozhovory, které jsou daleko častější, než bývalo v minulosti. Líbí se prostor pro kulturní otázky i větší zastoupení žen mezi autory. A chci dodat, že se tomu tak stalo na explicitní žádost Papeže a kardinála státního sekretáře.?

Podařilo se vám zjistit, co si o nové podobě Osservatore Romano myslí Papež? ?Papež pozorně sleduje zprávy a pozorně sleduje také svůj deník. Když jsme na začátku zjednodušili grafickou úpravu a ubrali množství fotografií, řekl nám otevřeně, že by stálo za to zachovat nějakou tu fotografii navíc. To nás vedlo k tomu, abychom pracovali s obrazem s větší pozorností ? a nejen s fotografiemi, ale také s reprodukcemi uměleckých děl, tak aby byly informativní a nejen ilustrativní.?

- říká ředitel Vatikánského deníku Osservatore Romano, Giovanni Maria Vian.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.