Benedikt XVI. navštívil italského prezidenta

4.10.2008 

Benedikt. XVI se dnes setkal s italským prezidentem Giorgio Napolitanem. Prezidentský palác na Quirinálu Svatý otec navštívil dnes v 11 hodin v doprovodu vatikánského státního sekretáře, kardinála Tarcisia Bertone, předsedy papežské komise pro stát Vatikán, kardinála Giovanni Lajola, předsedy italské biskupské konference kardinála Angela Bagnasca a mons. Dominiqa Mambertiho, sekretáře pro vztahy se státy.
Jak Svatý otec tak prezident Napolitano pronesli své promluvy. Předcházel jim ale půlhodinový rozhovor v soukromí. Svatý otec během setkání ocenil vzájemné vztahy Itálie a Svatého Stolce, ve vztazích mezi církví a státem vyzdvihl nutnost respektu k suverenitě obou subjektů, připomněl také postavu svatého Františka, jehož svátek na dnešní den připadá. Svatý František z Assisi je spolu se svatou Kateřinou Sienskou patronem Itálie. Podle Benedikta XVI. může být svatý František také vzorem pro vztah církve a civilní společnosti.

?Pastýři i věřící i nadále přispívají, také v tomto období ekomonické a sociální nejistoty, k budování společného dobra země, Evropy a celé lidské rodiny, a věnují zvláštní pozornost chudým a emigrantům, mladým, kteří hledají zaměstnání a nezaměstaným, rodinám, a starým lidem, kteří s úsilím vybudovali naši současnost a zaslouží si proto vděčnost všech,? ujistil Svatý otec.

Benedikt XVI. Quirinál navštívil už jednou, v roce 2005 se tu setkal s tehdejším prezidentem Itálie Carlem Ciampi. Se současnou hlavou státu se setkal oficiálně už podruhé. Giorgio Napolitano navštívil Benedikta XVI. ve Vatikánu 20. listopadu 2006.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.