Arcib. Onaiyekan o situaci Afriky

7.10.2008 

Nigerijský arcibiskup John Onaiyekan podal zprávu o situaci Afriky, v ní připoměl, že Afrika se může počítat mezi biblické země. Mezi události Písma svatého spojené s africkým kontinentem patří samozřejmě starozákonní Abrahámův pobyt v Egyptě, příběh Josefa a jeho bratří, kteří jej prodali do otroctví, vyvedení izraelitů z Egypta Mojžíšem. V Novém zákoně se pak Egypt stal útočištěm Svaté rodiny, mnoho těch, kdo naslouchali apoštolům o letnicích pocházelo z afrických zemí.
Toto spojení s Písmem svatým, s Božím slovem, je skutečnost, na kterou by afričané neměli zapomínat, řekl nigerijský biskup, který také připomněl, že původní africké náboženství je monoteistické a i přes určité nedostatky odrážejí jeho morální normy ?světlo, které osvěcuje každou duši.?
Pro Afriku jsou zvláště důležité překlady Písma, protože v mnoha jejích částech je stále velmi rozšířená negramotnost. Proto tu má také velkou roli ústní předávání tradice. Během posledních let se tu také rozvinulo rozjímavé čtení Bible. Přesto lze Afriku považovat za kontinet první evangelizace.
Co se týká mezináboženského dialogu, nikaragujský arcibiskup zmínil především dialog s islámem a africkými tradičními náboženstvími.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.