Vídenští filharmonici zahráli Svatému otci

13.10.2008 

Vídenští filharmonici zahráli Svatému otci Dnešní zasedání biskupského synodu probíhalo pouze dopoledne. Odpoledne účastníci synodu vykonali pouť k hrobu Apoštola národů v bazilice sv. Pavla za hradbami.
Tam se také dnes v podvečer Svatý otec, společně se synodními otci zúčastnil koncertu. Vyslechli si Šestou symfonii Antona Brucknera v podání Vídeňských fiharmoniků pod vedením Christofa Eschenbacha. Koncert v rámci sedmého mezinárodního festivalu, probíhajícího v Římě od 12. října do 29. listopadu, pořádala organizace Pro Musica e Arte Sacra.

Hovoří arcikněz baziliky sv. Pavla za hradbami, kardinál Andrea Cordero Lanza di Montezemolo:
?Připravili jsme v bazilice na rok sv. Pavla tři velké koncerty, koncerty hudby s duchovním obsahem, vybírali jsme mezi nejlepšími světovými orchestry i mezi nejlepšími dirigenty. Hovořil jsem o tom také se Svatým otcem - a byl nadšený. Po té, co mne pozorně vyslechl, zeptal se jednoduše: a pozvete mě? Beze všeho ? odpověděl jsem ? budeme poctěni. A tak nás napadlo tento první koncert nabídnout Svatému otci a všem biskupům na synodu. Jednal jsem o tom pak s prefekturou papežského domu, a tam mi řekli, že Svatý otec prosí o změnu času, aby se koncert konal raději v pozdním odpoledni než večer. Myslím, že tento koncert Vídeňského filharmonického orchestru je velkou událostí.? Říká Andrea Cordero Lanza di Montezemolo, arcikněz baziliky sv. Pavla za hradbami o dnešním koncertu za účasti Svatého otce.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.