Poselství Benedikta XVI. ke Světovému dni výživy

16.10.2008 

?U kořenů nedostatku jídla pro všechny stojí chybné hodnoty, na nichž se zakládají mezinárodní vztahy,? konstatuje Benedikt XVI. v poselství ke Světovému dni výživy. Letos má tento světový den za téma: ?Světová potravinová bezpečnost: výzvy klimatických změn a bioenergie.? Papež vyzval mezinárodní společenství, aby přijalo odvážná opatření, která budou vždy respektovat lidskou důstojnost.
?Prostředky a zdroje, kterými dnes svět disponuje, mohou poskytnout dost jídla pro uspokojení vzrůstajících potřeb všech.? ?Proč tedy,? ptá se papež, ?není zabráněno tomu, že mnoho lidí trpí hladem a jeho nejzazšími důsledky?? ?Je mnoho důvodů, proč koexistují hojnost a chudoba, poukazuje Benedikt XVI. Jedním je nezastavitelný běh spotřeby. Dalším je ?nedostatek vůle krotit egoismus států a skupin států.? Papež také v poselství žádá ukončení nezřízených spekulací, které se zakládají na mechanismu cen a spotřeby. Kritizuje také ?nedostatek vhodného hospodaření s potravinovými zdroji zaviněný korupcí ve veřejném životě a vzrůstající investice do zbrojení a složitých vojenských technologií.? Toto vše pochází z falešné představy o hodnotách, na kterých mají stát mezinárodní vztahy, a z rozšířeného postoje dnešní kultury, která privileguje materiální dobra a zapomíná na pravou přirozenost člověka a jeho hlubší touhy.

Opravdu účinný boj proti hladu vyžaduje více než pouhé vědecké studie o tom, jak čelit klimatickým změnám a jak docílit toho, aby zemědělská produkce byla na prvním místě využita jako potrava. Je potřeba znovu odhalit hodnotu lidské osoby v její osobní i společenské dimenzi.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.