Benedikt XVI. o Janu Pavlu II.

17.10.2008 

Po promítání filmu ?Svědectví? ve vatikánské Aule Pavla VI. vzpomínal Benedikt XVI. na večer před třiceti lety. Právě v té době nově zvolený Římský biskup promluvil z balkonu vatikánské baziliky k věřícím shromážděným na Náměstí sv. Petra. Papež připomněl také jeho slova z 22. října 1978 při slavnostním zahájení pontifikátu:

?Lze říci, že pontifikát Jana Pavla II. se rozpíná mezi dvěma větami ? řekl jeho nástupce na Petrově Stolci. První je jeho: ?Otevřete brány Kristu, nebojte se!? ? které hluboce zapůsobilo, ba otřáslo veřejným míněním, a také v dalších letech se opakovaně zaznívalo z jeho úst. A druhá ? ?Nechte mě odejít k Pánu? ? Papež ji vyslovil slabým hlasem na smrtelném loži, na konci dlouhé a plodné pozemské pouti. První větu uslyšeli mnozí. Druhá dolehla jen k nejbližším. Mezi nimi ? pokračoval Benedikt XVI. ? byl jeho věrný sekretář, P. Stanislaw, dnes krakovský arcibiskup metropolita. V knize ?Svědectví?, která se stala filmem, chtěl vyprávět o svém dlouhém životu po boku velkého Papeže ? nejprve v Krakově, a pak v Římě ? ve chvílích radosti i smutku, naděje a apoštolské odvahy. V dosud neznámých epizodách film dovoluje nahlédnout lidskou prostotu, rozhodnou odvahu a nakonec utrpení, které Papež Wojtyła nesl až do konce s vytrvalostí horala a trpělivostí pokorného služebníka evangelia? ? řekl Svatý otec.

Benedikt XVI. ocenil dokumentární hodnotu filmu o tomto Papeži, který ?zanechal trvalé stopy v dějinách církve a světa.? Poděkoval také všem, kdo se podíleli na realizaci filmu, režisérovi Pawlu Pieterovi a jeho spolupracovníkům. Divákům pak Papež popřál, aby vzali za svou výzvu Jana Pavla II. ?Nebojte se!? a následovali ho ve svědectví, které vydával o Kristu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.