Rodiče sv. Terezie byli včera beatifikováni

20.10.2008 

Beatifikačním obřadům rodičů sv. Terezie od Dítěte Ježíše předsedal včera (19. října) v Lisieux místní biskup Pierre Pican. Svatého otce reprezentoval kard. José Saraiva Martins, emeritní prefekt Kongregace pro svatořečení, který vyslovil beatifikační formuli a přednesl homilii. Připomněl v ní, že slavná dcera manželů Luise a Zélie Martinových, sv. Terezie od Dítěte Ježíše, považovala své rodiče za ?hodné nebe?. Zdůraznil zároveň, že oba blahoslavení si uvědomovali, že jejich cesta posvěcení nevede mimo manželství, ale skrze ně. V něm se totiž uskutečňuje táž láska, jaká pojí Církev s Kristem. Vyjadřuje to také společné blahořečení obou manželů, jejichž vzájemná láska dosáhla heroických dimenzí.
Jak řekl kard. Martins, blahoslavení Luis a Zélie mohou být vzorem pro dnešní svět, zejména pokud jde o manželskou morálku a otevřenost životu. Vyžaduje to cestu proti současným trendům a stálost ve víře. Křesťanská dokonalost zapojuje každého do evangelizačního díla církve, jak o tom svědčí příběh dcery manželů Martinových ? sv. Terezie od Dítěte Ježíše, duchovní misionářky a patronky misií.

Beatifikace manželů Martinových proběhla v den 150. výročí jejich svatby. Budoucí karmelitka, patronka Francie a učitelka církve, Terezie Martinová, se narodila 2. ledna 1873. Její matce, Zélie, bylo už 42 let a otec, Louis Martin, byl padesátiletý. Zélie Martinová zemřela o čtyři roky později. Obecně známou skutečností je význam otcovy nemoci pro duchovní zrání ?malé Terezky?, málo se ale mluví o roli matky. Listy Zélie Martinové svému muži, které Terezička často cituje v ?Deníku duše?, mluví o velké mateřské lásce k nejmladší dceři. Listy byly poprvé zveřejněny v roce 1941. Jsou svědectvím hlubokého svazku manželů, záznamem nejen o jejich radostech, ale také o bolesti nad smrtí čtyř dětí. V posledních listech Zélie Martinová popisuje léta nemoci, na kterou nakonec zemřela. Kromě toho popisují drobné události ze života normandského městečka Lisieux. Právě v láskyplném pohledu na ně lze vyčíst hluboce křesťanský postoj k bližnímu, tak jak byl každý den prožíván v rodině Martinových.

Dodejme ještě, že beatifikační proces manželů Martinových byl zahájen v roce 1957. Dekret o heroických křesťanských ctnostech vyhlásil v roce 1994 Jan Pavel II. Od roku 2003 došlo k několika uzdravením na jejich přímluvu, což umožnilo přistoupit k blahořečení.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.