Námitky proti popiskám pod fotografií Pia XII. v Yad Vashem nerozhodnou o cestě papeže do Svaté země

20.10.2008 

Vatikánské námitky proti popiskám pod fotografií Pia XII. v Institutu Yad Vashem nejsou rozhodující pro případnou návštěvu Benedikta XVI. ve Svaté zemi. Informoval o tom mluvčí Svatého stolce. Upřesnil také, že ačkoliv Papež chce tuto cestu uskutečnit, nic konkrétního na toto téma zatím nebylo plánováno. P. Federico Lombardi zároveň potvrdil, že Svatý otec dosud nepodepsal dekret o heroických ctnostech Božího služebníka Pia XII. Jak řekl, proces je ve stádiu ?prohlubování poznatků a zvažování?, a tedy ?není vhodné vyvíjet na Papeže nátlak na jednu ani druhou stranu?.
Prohlášení se objevilo po veřejném mediálním vystoupení P. Petra Gumpela, relátora beatifikačního procesu Pia XII. Ten oznámil, že celá procedura je uzavřená, ale zablokovaná, protože chybí Papežův podpis. Důvodem má být údajně snaha udržet dobré vztahy s Židy. Podle holandského jezuity také Benedikt XVI. nepojede do Svaté země, dokud nezmizí pod fotografií Pia XII v Institutu Yad Vashem v Jeruzalémě zjevně lživá popiska obviňujícího ho ze spoluviny na vyhlazování židů za II. světové války. Vatikánská diplomacie se dosud domáhala nápravy bezvýsledně.
O. Gumpel ostře kritizoval také senzační zprávy italského tisku o údajných archivních objevech potvrzujících lhostejnost Pia XII. k transportu římských Židů v roce 1943. Jezuitský historik, který se přes dvacet let zabývá kauzou válečného papeže, označil tyto informace za ?výmysly a lži?.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.