Žádný ze zavražděných jezuitů nebude pohřben v Moskvě

3.11.2008 

V Moskvě padlo rozhodnutí o pohřbu dvou jezuitů, zavražděných minulý týden. O. Victor Betancourt, občan Ekvádoru, bude pochován ve své vlasti. O. Otto Messmer, který měl ruské občanství, ale narodil se v německé rodině v Karagandě, bude pochován v Německu. Z Moskvy telefonuje Wojciech Raiter:

?V Moskvě i dalších ruských městech budou v tomto týdnu slouženy mše svaté za zavražděné Jezuity. Dnes, tedy 3. listopadu večer, sloužil arcibiskup Paolo Pezzi mši svatou v moskevském kostele sv. Ludvíka, ve kterém oba jezuité nezištně pomáhali v pastoraci místnímu knězi. V poledne 5. listopadu budou rakve otců Victora a Otta vystaveny v katedrále Neposkvrněného Početí. Také tam bude arcibiskup Pezzi sloužit mši svatou za zavražděné jezuity. Po mši svaté se v modlitbě rozloučí se svými kněžími věřící z moskevských farností.
Tragická smrt kněží se dotkla mnoha lidí, nejen katolíků. Projevy zármutku a solidarity zaslal patriarcha Alexej II. Ruská vláda ujistila o pokračujícím pátrání a o tom, že pachatelé zločinu budou zadrženi. Významným svědectvím víry je postoj ruských katolíků. K modlitbám o věčné odpočinutí pro zavražděné připojují modlitbu za pachatele zločinu a jejich obrácení.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.