Benedikt XVI. připomněl 70.výročí tzv. "křišťálové noci"

9.11.2008 

Po společné modlitbě Anděl Páně dnes Svatý otec připomněl smutné výročí tzv. Křišťálové noci a potom i aktuální dramatickou situaci v Demokratické republice Kongo:

"Na dnešek připadá 70.výročí oné smutné události, ke které došlo v noci z 9. na 10. listopad roku 1938, kdy se v Německu rozpoutala nacistická nenávist proti židům. Byly napadeny a zničeny jejich obchody, úřady, domovy a synagogy a mnoho lidí bylo zabito. Začalo se násilné a systematické pronásledování německých židů, které vyústilo do Shoah. Dodnes zakouším bolest nad tím, k čemu došlo v oné tragické době, jejíž připomínka má sloužit tomu, aby se podobné hrůzy již nikdy neopakovaly a abychom se na všech úrovních stavěli proti každé formě antisemitismu a diskriminaci, zejména výchovou mladých generací k úctě a vzájemnému soužití. Vybízím nakonec k modlitbě za všechny tehdejší oběti a vyzývám ke společnému vyjádření hluboké solidarity s židovským světem.

Nadále přicházejí zneklidňující zprávy z Kivu, severního regionu Demokratické republiky Kongo. Krvavé ozbrojené střety a systematické krutosti přinesly a nadále přinášejí četné oběti mezi nevinným civilním obyvatelstvem. Ničení, drancování a násilí všeho typu přinutilo desítky tisíc osob opustit to málo, co měly, aby si zachránily život. Počítá se, že uprchlíků je nyní více než jeden a půl milionu. Všechny a každého z nich bych rád ujistil svou zvláštní blízkostí a zároveň povzbuzuji a žehnám těm, kteří se snaží ulehčit jim v jejich utrpení, přičemž mám zvláště na mysli pastorační pracovníky tamější místní církve. Rodinám, které přišly o své blízké, vyjadřuji svou soustrast a ujišťuji je svými zádušními modlitbami. Nakonec znovu vyzývám všechny, aby spolupracovali na nastolení míru v této již příliš dlouho zkoušené zemi při respektování zákonnosti a zejména důstojnosti každé osoby.

Promluva Benedikta XVI. před modlitbou Angelus je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.