Biskupové Bolivie na návštěvě v Římě

10.11.2008 

?V nejistých a těžkých dobách církev oživuje víru a prosazuje dialog a pokoj?, řekl dnes Benedikt XVI. biskupům Bolivie v rámci jejich návštěvy ?ad limina apostolorum?. Papež dále zdůraznil, že tento úkol je ještě naléhavější dnes, kdy v zemi dochází ke hlubokým uměnám a objevují se nové těžkosti. Benedikt XVI. ocenil velkodušnou pastýřskou službu biskupů:

?Velmi dobře znám obtížnou situaci, která již delší dobu postihuje věřící a občany vaší země a která se v této chvíli patrně vyhrocuje a je důvodem starostí a zejména zvláštní pastorační péče ze strany církve, která dovede v této choulostivé situaci zblízka provázet všechny Bolivijce s cílem uchovávat naději, oživovat víru, prosazovat jednotu, vybízet ke smíření a zachovávat pokoj.?

Papež dále poukázal na to, že z naslouchání Božího Slova se rodí láska k bližnímu a ochota nezištně sloužit druhým. Láska ve své ryzosti je tím nejlepším svědectvím Boha, ve kterého věříme a který nás k lásce pobízí. ?Víra - v Bolivii hluboce zakořeněná - si neustále žádá výživu a oporu, zejména dochází-li k z různých příčin k oslabování křesťanského života.? Papež přitom poukázal na ?šířící se nesoulad mezi vyznávanou vírou a jednáním v osobním a sociálním životě, a na povrchní formaci, která vystavuje pokřtěné přitažlivosti prázdných slibů. Bolivijská církev se však může při řešení této situace opírat o důležitou skutečnost, kterou je lidová zbožnost. Nesmí se přitom však opomíjet systematická, všeobecná a pronikavá katecheze, která zřetelně a celistvě představí katolickou víru. Nápomocným v tom může být i probíhající Rok sv. Pavla,? řekl Svatý otec v závěru setkání s Bolivijskými biskupy.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.