Nový lekcionář ambrosiánského ritu vstoupil v platnost

17.11.2008 

Miláno. Nový lekcionář ambrosiánského obřadu má od včerejška milánská arcidiecéze. Papežovi byl oficiálně představen v závěru generální audience, ve středu 12.11. Ne náhodou byl poprvé použit při sobotní večerní liturgii. Lekcionář totiž klade zvláštní důraz právě na slavení vigílie. ?Jde o novinku, jejímž cílem je zdůraznit důležitost vstupu do Paschy týdne, do neděle, dne Vzkříšeného,? řekl milánský arcibiskup, kard. Dionigi Tettamanzi. Dalším z rysů nového ambrosiánského lekcionáře je zdůraznění vztahu mezi texty Starého a Nového zákona. Kard. Tettamanzi k tomu řekl:

?Nejde o pouhou výměnu biblických úryvků, ale o jiný přístup k bohatství Písma svatého, totiž přístup inspirovaný hlubokou ambrosiánskou tradicí, jejíž kořeny sahají k pokladu nerozdělené církve prvního tisíciletí a k teologickému, liturgickému a duchovnímu vnímání založeném ve spisech jejího velkého biskupa a patrona, sv. Ambrože.?

Nový lekcionář se nijak nedotýká struktury liturgie. K jeho lepšímu pochopení rozeslal kard. Tettamanzi zvláštní list adresovaný všem věřícím arcidiecéze a každé farnosti věnoval nové liturgické knihy. Jak uvedl milánský arcibiskup, nové texty zdůrazňují postavení ambrosiánské liturgie jako mostu mezi východní a západní tradicí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.