Benedikt XVI. se setkal s arménským katholikosem Kylíkie Aramem I.

24.11.2008 

Od včerejška je na návštěvě Vatikánu arménský katholikos Kylíkie, Aram I., v doprovodu šesti arcibiskupů.

Dnes dopoledne se delegace arménské apoštolské církve modlila u hrobu Jana Pavla II. Po návštěvě baziliky sv. Petra ji přijal Benedikt XVI. Součástí setkání byla také společná modlitba v kapli Redemptoris Mater. Odpoledne měl arménský patriarcha na programu návštěvu baziliky sv. Pavla za hradbami, kde se účastnil krátké liturgie.

?Nyní v roce svatého Pavla navštívíte hrob Apoštola národů, budete se modlit společně s mnišskou komunitou v bazilice, která byla postavena na jeho památku. V modlitbě se tak sjednotíte s obrovským zástupem arménských světců a mučedníků, učitelů a teologů, jejichž učení, svatost a misionářská činnost jsou součástí dědictví celé církve.?

přivítal Svatý otec arménského katholikose Arama I. a jeho doprovod. Ocenil také velké nasazení arménské církve v ekumenickém dialogu:

?Stolec v Kylíkii je už dlouho zapojen do rozvíjení pozitivních ekumenických vztahů mezi církvemi. Dialog mezi Východními pravoslavnými církvemi a katolickou církví opravdu vždy těžil z přítomnosti arménských delegátů. Musíme doufat, že tento dialog bude i nadále pokračovat, protože dává možnost osvětlit určité teologické otázky, které nás v minulosti rozdělovaly, a nyní, jak se zdá, vzniká možnost dosažení širšího konsensu. Věřím, že současná práce Mezinárodní komise, zaměřená na téma ?Přirozenost, zřízení a poslání Církve,? umožní najít souvislosti a řešení mnoha specifických otázek našeho teologického dialogu.?

Vzrůstající porozumění, respekt a spolupráce, vzešlé z ekumenického dialogu, a zhodnocení apoštolské tradice, kterou sdílíme, přispěje k tomu, abychom byli věrohodnějšími svědky duchovních a morálních hodnot, poznamenal Svatý otec a ujistil také o svých modlitbách za lid Libanonu a celého Blízkého východu.

Zítra bude arménský pravoslavný patriarcha přednášet na Papežské Urbaniánské univerzitě na téma Křesťané na Blízkém Východě. Večer se jeho delegace zúčastní nešpor v bazilice sv. Bartoloměje na Tiberském ostrově, kde je památník mučedníků 20. století a připomene si tak mučedníky takzvané Arménské genocidy, kterou Aram I. během dnešního setkání s papežem také připomněl:

?Církve, náboženství i státy musejí přiznat každou genocidu, včetně té arménské, a udělat vše pro to, aby nedošlo k novým. Musejí uznávat práva všech národů na důstojnost, svobodu a sebeurčení.?

Řekl arménský patriarcha, který se ve středu v doprovodu asi padesáti Arménských křesťanů zúčastní také generální audience Benedikta XVI.

Připomeňme, že Aram I. není na návštěvě hlavy katolické církve poprvé. V roce 1997 se v Římě setkal s Janem Pavlem II.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.