Velkovévoda Henri nepodepíše zákon o ethanasii z důvodu svědomí

4.12.2008 

Lucemburský velkovévoda Henri odmítl v pondělí podepsat zákon, který by umožňoval euthanasii nemocným v terminálním stadiu, se silným tělesným a psychickým utrpením, u nichž není výhled na zlepšení a to za asistence alespoň dvou lékařů a skupiny expertů. Zákon byl schválen v lucemburském parlamentu. Velkovévoda Henri odmítl zákon podepsat z důvodu svědomí a to i přes nátlak parlamentu. Lucembursko je konstituční monarchie a podpis hlavy státu je pro platnost zákona nezbytný.

Premiér země Jean-Claude Juncker, předseda křesťansko-sociální lidové strany podal v důsledku situace návrh na změnu ústavy, díky níž by velkovévoda právo veta ztratil. Premiér, který sám v prvním čtení hlasoval proti tomuto zákonu, nyní své rozhodnutí zdůvodnil tím, že se tak předejde institucionální krizi a zároveň bude respektováno svědomí hlavy státu.

Lucembursko má 480 tisíc obyvatel, z nichž 85% jsou katolíci. Ke katolickému vyznání se hlásí také velkovévoda Henri, padesátiletý otec pěti dětí. Ke změně ústavy je potřeba souhlasu dvou třetin parlamentu. Pokud ke změně, dojde stane se Lucembursko po Holandsku, Belgii a Švýcarsku další evropskou zemí, která euthanasii umožňuje. Hovoří arcibiskup Lucemburku mons. Fernand Frank:

?Velkovévoda nemohl tento zákon podepsat kvůli svému svědomí a to se ještě nikdy nestalo, to je poprvé; Velkovévoda tak ukázal, že je to zásadový člověk, který jedná podle svého svědomí, křesťanského svědomí, a myslím, že tak vydal velké svědectví. Premiér navrhl změnu ústavy: podle 34 článku Ústavy totiž velkovévoda schvaluje a promulguje zákony. Nyní zamýšlená změna chce tuto pasáž vypustit. Velkovévoda takto reagoval vůbec poprvé. Jsou tu zákony o ekonomii, dopravě... ale tady jde o zákon, který si pohrává s lidským životem. Tomu jakožto církev odporujeme. Církev doufá, že lidská důstojnost bude respektována.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.