Jubilejní rok sv. Jana Maria Vianney začal

11.12.2008 

Francouzské městečko Ars včera zahájilo oslavy 150. výročí úmrtí Jana Maria Vianney, svatého faráře Arského. Výročí v neděli při modlitbě Anděl Páně připomněl také Benedikt XVI.

Jana Maria Vianney se narodil 8. května 1786 nedaleko Lyonu. Jeho mládí spadá do doby francouzské revoluce. Neodpovídal sice požadavkům kladeným na kandidáta kněžství, jeho povolání ale rozpoznal farář v Ecully a Jan Maria byl ve třiceti letech vysvěcen na kněze. Po celý svůj následující život obětavě zpovídal, často i 14 hodin denně, a i jinak se velmi intenzivně staral o duchovní život svých farníků, ve farnosti založil také sirotčinec a dívčí školu. Zcela vyčerpán zemřel 4. srpna 1859. V roce 1925 ho papež Pius XI. pozdvihl k úctě oltáře a o čtyři roky později ho prohlásil patronem farářů.
Na otázku, co svatý Jan Maria Vianney představuje pro dnešní křesťany, odpovídá rektor poutního kostela svatého faráře Arského, otec Jean-Phillippe Nault:

?Pro kněze je jako bratr, jako bratr, u kterého se mohou inspirovat. A pro všechy představuje povolání ke svatosti. První věc, která se udála po příchodu svatého faráře sem, jsou slova, která řekl jednomu chlapci: ?Ukážu ti cestu do nebe.? Myslím, že - hlavně během tohoto jubilea - je to povolání ke konverzi, k přijetí Božího milosrdenství, a tudíž povolání ke svatosti.?

?Je to krásný úkol člověka: modlit se a milovat,? říkal Jan Maria Vianney, který v tom viděl dva projevy štěstí člověka na zemi.

?To samé nám zůstává dnes: milovat ostatní, klanět se ve smyslu uznávat, že bez Boha nemůžeme nic, ale s Ním je možné vše. Svatý farář Arský říkával: člověk je ubožák, který musí o všechno žádat Boha a Bůh mu všechno dá. Být svatý tedy znamená přijmout svatost, kterou nám dá Bůh.?

Benedikt XVI. často připomíná, že kněží jsou částí zástupu Kristových přátel. Jan Maria Vianney toho byl příkladem...

?Říkal, že modlitba je přátelství s Bohem. Přátelství, tedy něco velmi důvěrného, plného lásky. Myslím, že svatý farář Arský jako patron všech farářů je příkladem tohoto hlubokého opravdového přátelství s Bohem, přátelství, které roste modlitbou, eucharistií a všemi svátostmi, zvláštním způsobem svátostí smíření.? - říká rektor poutního kostela svatého faráře Arského otec Jean-Phillippe Nault.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.