Benedikt XVI. navštívil velvyslanectví Itálie u Svatého stolce

13.12.2008 

Benedikt XVI. navštívil dnes před polednem sídlo velvyslanectví Italské republiky u Svatého Stolce. Kromě velvyslance, Antonia Zanardiho, přivítal Papeže italský ministr zahraničí, Franco Frattini a podsekretář rady ministrů, Gianni Letta.
Benedikt XVI. je už čtvrtým papežem, který navštívil sídlo italského zastupitelství při Vatikánu, po Piu XII. v roce 1951, Pavlu VI. v roce 1964 a Janu Pavlu II. v roce 1986. Papež mluvil o spolupráci mezi Svatým Stolcem a italským státem. Připomněl, že příští rok v únoru uběhne 80 let od podpisu Lateránských dohod a 25 let od jejich novelizace. Benedikt XVI. zmínil také základní princip, kterým se řídí vztahy mezi církví a státem, tj. co je císařovo patří císaři, co je Božího Bohu.

?Církev tuto distinkci a autonomii nejen uznává a respektuje, ale těší se z ní, jako z velkého pokroku lidstva a ze základní podmínky své vlastní svobody a plnění jeho univerzálního poslání přinášet spásu mezi všechny národy. Zároveň ale církev pociťuje jako svůj úkol, na základě ukazatelů jejího vlastního sociálního učení, ?vycházejícího z toho, co je v souladu s přirozeností každé lidské bytosti? (Deus Caritas est, 28), probouzet ve společnosti morální a duchovní síly a přispívat tak k tomu, aby se lidská vůle přikláněla k autentickým požadavkům dobra.?

- řekl Svatý otec při promluvě na Italském velvyslanectví u Svatého Stolce a poznamenal, že připomínáním základních etických principů života společnosti i individuálního života církev přispívá k šíření důstojnosti člověka a společného dobra. Právě tak se uskutečňuje žádoucí spolupráce mezi státem a církví.

Benedikt XVI. dále poděkoval italskému státu a diplomatům za velkorysý přístup, kterým přispívají k tomu, aby Svatý stolec mohl svobodně vykonávat své univerzální poslání také prostřednictvím udržování diplomatických kontaktů s mnoha zeměmi světa. V závěru Benedikt XVI. připomněl, že sídlem italského velvyslanectví při Via Flaminia je palác, v němž prožil léta svého mládí sv. Karel Boromejský, který tehdy stál v čele papežské diplomacie. Jeho přímluvě také svěřil práci zaměstnanců ambasády a diplomatů a všem popřál k nadcházejícím vánočním svátkům světlo, pravý lidský pokrok, prosperitu a svornost.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.