Kard. Bertone napsal list čínským biskupům vlastenecké církve uznaným Vatikánem

20.12.2008 

Kard. Tarcisio Bertone, adresoval list biskupům čínské vlastenecké církve, kteří obdrželi potvrzení Svatého Stolce. Vatikánský státní sekretář jmenuje hlavní body loňského papežského listu čínským katolíkům a připomíná, že mají být naplňovány v praxi. Vatikánský dokument byl rozeslán už v dubnu, jeho obsah ale zveřejnila až včera (19. prosince) agentura UCAN.

Svatý otec vybízí biskupy kontinentální Číny, aby ?se odvážně ujímali svých pastýřských povinností?, posilovali katolickou identitu církve a usilovali o větší svobodu působení, čteme v listu vatikánského státního sekretáře. Kard. Bertone píše také o nutnosti zachovávat základní doktrinální zásady, zejména jednotu církve a konkrétně jednotu samotných biskupů. Kard. státní sekretář doporučuje, aby se pokusili o setkání celého čínského episkopátu. V návaznosti na list Benedikta XVI. z roku 2007 kard. Bertone pastýřům připomíná, aby zachovali Papežem požadovaný postoj vůči ?nezávislým, autonomním, samosprávným a demokratickým církevním institucím,? tj. vůči tzv. vlastenecké církvi. Mají pamatovat zejména na to, aby nedocházelo k biskupským svěcením bez apoštolského pověření.

K poselství byl připojen seznam 90 adresátů, který definitivně rozptyluje pochybnosti o tom, kteří z čínských biskupů obdrželi schválení Svatého Stolce.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.