Rodina je milostí, ukazující čím je Bůh

28.12.2008 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,
Tuto neděli, která následuje po slavnosti narození Páně, s radostí slavíme svátek Svaté Rodiny Nazaretské. Je to ten nejvhodnější kontext, protože Vánoce jsou především svátkem rodiny. Dokazují to četné tradice a společenské obyčeje, zejména zvyklost, že se celá rodina sejde ke slavnostnímu stolu a k výměně přání a dárků. Jak nevzpomenout na to, že právě v této souvislosti se nepříjemnosti a bolesti, způsobené rodinnými zraněními, stávají citelnějšími? Ježíš se chtěl narodit a vyrůst v lidské rodině; měl za matku Pannu Marii a Josef mu dělal otce. S nezměrnou láskou jej vychovali a vzdělali. Ježíšova rodina si opravdu zasluhuje titul ?svatá?, protože je cele uchvácena touhou splnit Boží vůli, vtělenou do úctyhodné Ježíšovy přítomnosti. Z jedné strany je to rodina jako každá jiná, a jako taková je vzorem manželské lásky, spolupráce, obětavosti a důvěry v božskou prozřetelnost, pracovitosti a solidarity, zkrátka všech hodnot, které rodina chrání a prosazuje, a přispívá tak v první řadě k vytváření tkaniva každé společnosti. Zároveň je však Nazaretská Rodina jedinečná a ode všech odlišná svým jedinečným posláním, jež se pojí s posláním Božího Syna. Právě touto svou jedinečností odkazuje každou rodinu a v první řadě křesťanské rodiny k horizontu Boha, k něžnému a náročnému primátu jeho vůle, k nebi, pro něž jsme určeni. Proto dnes děkujme Bohu, ale také Panně Marii a svatému Josefovi, že s takovou vírou a ochotou spolupracovali na Pánově plánu spásy.

K vyjádření krásy a hodnoty rodiny, se dnes v Madridu sešly tisíce osob. Chtěl bych je proto oslovit v jejich mateřštině:
Srdečně zdravím účastníky shromáždění v Madridu v den tohoto dojemného svátku, kdy se modlí za rodinu a povzbuzují se v mocném a slibném úsilí za její prospěch. Rodina je zajisté milostí Boha, která umožňuje spatřit, čím je On sám: Láskou. Zcela nezištnou láskou, která zachovává bezmeznou věrnost dokonce i ve chvílích těžkostí a sklíčenosti. Tyto kvality se nacházejí výjimečným způsobem ve Svaté Rodině, v níž Ježíš přišel na svět a pod starostlivou péčí Marie a věrnou ochranou svatého Josefa vyrostl a byl naplněn moudrostí. Drahé rodiny, nedovolte, aby byly oslabeny láska, otevřenost životu a nedocenitelné vazby, které stmelují váš rodinný krb. Neustále proste Pána, modlete se společně, aby vaše úmysly byly osvíceny vírou a utvrzeny božskou milostí na cestě ke svatosti. S radostí z toho, že všechno sdílíte v lásce, vydejte světu krásné svědectví o tom, jak důležitá je rodina pro lidskou osobu a pro společnost. Papež vám stojí po boku a společně prosí Pána za všechny, kteří ve svých rodinách nejvíce potřebují zdraví, práci, útěchu a společenství. V této modlitbě Anděl Páně vás všechny svěřuji naší nebeské Matce, Nejsvětější Panně Marii.

Drazí bratři a sestry, mluvíme-li o rodině, nemohu nezmínit, že od 14. do 18.ledna příštího roku se bude v hlavním městě Mexika konat VI. Světové setkání rodin. Modleme se již nyní za tuto důležitou církevní událost, a svěřme Pánu všechny rodiny, zejména ty, které jsou nejvíce zkoušeny životními těžkostmi a ranami nedorozumění a rozdělení. Vykupitel, narozený v Betlémě, ať všem rodinám daruje klid a sílu jednotně kráčet po cestě dobra.

přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.