Benedikt XVI. slavil bohoslužbu nešpor

31.12.2008 

Poslední den v roce Benedikt XVI. slavil v bazilice sv. Petra nešpory ze slavnosti Matky Boží Panny Marie. Liturgii večerních chval zakončil výstav Nejsvětější svátosti a hymnus Te Deum. Benedikt XVI. mimo jiné řekl:

?Tento večer chceme vložit do rukou nebeské Matky Boží náš sborový hymnus díkůvzdání Pánu za dobrodiní, jimiž nás obdařil během uplynulých dvanácti měsíců. První pocit, který se tento večer spontánně rodí v srdci, je právě chvála a díkůvzdání Tomu, který nás obdarovává časem, cennou příležitostí ke konání dobra; připojme také prosbu o odpuštění za to, že jsme jej ne vždy využili správně.
Věčné Slovo Otcovo svým příchodem na svět zjevilo blízkost Boha a poslední pravdu o člověku a jeho věčném určení; přišlo, aby přebývalo mezi námi a bylo naší nenahraditelnou oporou, zejména v nevyhnutelných každodenních těžkostech. Tento večer nám samotná Nejsvětější Panna připomíná, jak velký dar nám svým narozením Ježíš dal a jak drahocenný je ?poklad?, kterým je pro nás jeho Vtělení. Ježíš svým narozením přichází nabídnout své Slovo jako světlo, jež řídí naše kroky; přichází nám nabídnout sebe samého a o Něm, naší jisté naději, musíme umět podávat důvody ve svém každodenním životě a být si vědomi toho, že ?tajemství člověka se opravdu vyjasňuje jen v tajemství vtěleného Slova? (
Gaudium et spes, 22).?

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. na bohoslužbách nešpor je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.