Novoroční eucharistie a polední promluva Benedikta XVI.

1.1.2009 

V zaplněné bazilice sv.Petra se v 10 hodin dopoledne začala eucharistická liturgie slavnosti Matky Boží, Panny Marie, které předsedal Svatý otec tradičně také za přítomnosti diplomatického sboru. Benedikta XVI.mimo jiné řekl:

?K boji proti zhoubné chudobě, která sužuje množství mužů a žen a ohrožuje mír všech, je třeba znovu objevit střídmost a solidaritu jako hodnoty zároveň evangelní a univerzální. Konkrétněji: není možné účinně bojovat proti bídě, pokud se nečiní to, o čem píše svatý Pavel Korinťanům, tzn. pokud se neusiluje o ?rovnost? omezováním nerovnosti mezi těmi, kteří lehkomyslně plýtvají, a těmi, kteří nemají ani to nezbytné. To znamená volit spravedlnost a střídmost, přijímat opatření, která jsou vymáhána prozíravým spravováním omezených surovinových zdrojů. Když svatý Pavel tvrdí, že Ježíš Kristus nás obohatil ?svou chudobou?, podává tak důležitou směrnici nejen z teologického, ale také ze sociologického hlediska. Ne v tom smyslu jakoby chudoba byla sama o sobě hodnotou, ale proto, že je podmínkou uskutečňování solidarity. Když se svatý František z Assisi zříká svého majetku, rozhoduje se vydat svědectví, jež je bezprostředně inspirováno Bohem, ale současně všem ukazuje cestu důvěry v Prozřetelnost. V církvi je slib chudoby pro některé závazkem, ale všem připomíná požadavek odstupu od materiálních dober a primát duchovního bohatství. Dnes toto poselství můžeme shrnout takto: chudoba Kristova narození v Betlémě je pro křesťany předmětem klanění, ale pro každého člověka je také školou života. Učí nás, že bojem proti materiální i duchovní chudobě je třeba nastoupit cestu solidarity, která Ježíše vedla k tomu, aby s námi sdílel podmínky našeho lidství.?

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Po skončení mše svaté se Benedikt XVI. odebral z baziliky do apoštolského paláce, k jehož druhému oknu zprava v posledním patře vzhlíželo ze svatopetrského náměstí kolem 30 tisíc lidí, k nimž přesně v poledne promluvil:

?Jsem rád, že tento první den roku, se mohu obrátit k vám, kteří jste se sešli na náměstí sv. Petra, a k těm, kteří jsou s námi spojeni rozhlasem a televizí, a vyjádřit vám vroucí přání pokoje a všeho dobra. Křesťanská víra takříkajíc dělá toto přání ?věrohodným?, protože jej ukotvuje v události, kterou v těchto dnech slavíme: Vtělení Božího Slova, narozeného z Panny Marie. Vlastně jenom s Pánovou milostí můžeme skutečně vždy znovu doufat, že budoucnost bude lepší než minulost. Nejde tedy o důvěru v nějaký příznivější osud nebo v moderní techniky trhu a financování, ale o snahu stát se trochu lepšími a odpovědnějšími, abychom mohli počítat s Pánovou laskavostí. A to je možné vždy, protože ?Bůh k nám promluvil skrze svého Syna? (Žid 1,2) a neustále k nám mluví hlásáním evangelia a hlasem našeho svědomí. V Ježíši Kristu byla všem lidem ukázána cesta spásy, která je především duchovním vykoupením, ale zasahuje celého člověka, včetně jeho sociální a dějinné dimenze.
...
?

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. před modlitbou Anděl Páně je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.