Beneditk XVI.: Blahoslavenství jsou "Magna charta" křesťanského života

13.1.2009 

?Nabízím opět svůj život Bohu za církev, za Svatého otce a za posvěcení mých bratří v kněžské službě. Přijímám již nyní smrt, jakou mi Boží Prozřetelnost připravila. Prosím jen, aby dny mého utrpení byly, je-li to možné, zkráceny, abych nepůsobil mnoho potíží těm, kdo mi asistují.? To jsou slova z duchovního testamentu kard. Pia Laghiho, které citoval Benedikt XVI. v homilii při pohřebních obřadech ve Vatikánské bazilice.
Kard. Laghi působil celý svůj kněžský život ve službách Svatého Stolce. Inspiroval se slovy, která v roce 1969 zvolil za své biskupské heslo: In verbo tuo laxabo rete (Lk 5,5) ? Na tvé slovo spustím sítě.

?V evangeliu, které zaznělo při této liturgii, jsme slyšeli poselství Blahoslavenství. Tak jako kdysi na oné hoře v Galileji, také dnes Pán Ježíš vyučuje své učedníky v těchto stále platných naučeních, která jsou ?Magna charta? autentického křesťanského života. Kolikrát asi drahý kard. Pio Laghi rozjímal o těchto slovech evangelia a kolikrát je vykládal věřícím! Jejich silný eschatologický náboj posiluje naši naději v Nebeské království, přislíbené těm, kdo se snaží věrně kráčet cestou svého Mistra a přijímat jeho učení za své.?

- řekl Benedikt XVI. v homilii nad rakví kard. Pia Laghiho. Papež připomněl diplomatickou dráhu zemřelého kardinála, který zastupoval Vatikán v řadě států od Nikaraguy přes Indii, Izrael až po Spojené Státy. Jeho kariéra vyvrcholila po návratu do Vatikánu na začátku devadesátých let, kdy jej Jan Pavel II. jmenoval kardinálem a postavil do čela Kongregace pro katolickou výchovu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.