Skončilo Světové setkání rodin v Mexiku

19.1.2009 

Satelitním spojením mezi Vatikánem a hlavním městem Mexika skončilo VI. světové setkání rodin. Příští bude hostit Itálie v Miláně v roce 2012 a jeho téma zní: ?Rodina, práce a slavení?.

Benedikt XVI. promluvil v závěru slavnostní mše svaté, které předsedal jako papežský legát kard. Tarcisio Bertone. Vatikánský státní sekretář v homilii zdůraznil, že naplňování morálních norem není cílem samo v sobě. V křesťanství dostává nový význam a novou motivaci pro ty, kdo zakusili, že jsou Božími dětmi. Centrem křesťanské rodiny je Ježíš Kristus a víra rodící lásku proměňuje vztah k okolí. Platí to také pro vztah mezi rodiči a dětmi, zejména pokud jde o objevování a plnění Boží vůle. Kard. Bertone zdůraznil výchovné úkoly rodičů vůči dětem, které lze náležitě plnit jedině v atmosféře lásky a blízkosti, ve které má ale místo také rozvaha a úcta k rodičovské autoritě. Spojovat lidské a křesťanské hodnoty může pouze jednotná a pevná rodina, založená na monogamním, životu otevřeném manželství, řekl papežský legát.

Statisíce lidí účastníků liturgické slavnosti v bazilice P. Marie Guadalupské vyslechlo na závěr promluvu Benedikta XVI. zprostředkovanou televizním spojením. Papež zdůraznil, že cesta svatosti je nejlepší službou, jakou mohou křesťané prokázat současné společnosti. V tomto díle, k němuž náleží naslouchání Božímu slovu, posilňování víry a život s trvalými hodnotami, patří nezastupitelná role rodiny:

?Tuto výchovnou práci komplikuje chybné pojetí svobody, ve kterém jsou záliby a impulsy jednotlivce zdůrazňovány do té míry, že se každý stává věznem vlastního já. Pravá svoboda člověka má nicméně původ v tom, že byl stvořen k Božímu obrazu a podobě. Proto má svoboda povinnost chovat se zodpovědně, volit pravé dobro, aby se stala láskou, sebedarováním. Víc než teorie jsou k tomu potřeba blízkost a láska, jež jsou typické pro rodinné společenství. Právě v rodinném kruhu se učíme žít pravdivě, vážit si života a zdraví, svobody a pokoje, spravedlnosti a pravdy, práce, svornosti a úcty.?

Benedikt XVI. zdůraznil důležitost křesťanského svědectví rodin založených na manželství muže a ženy a otevřených lidskému životu ve všech jeho fázích. Znovu vyzval k využití všech legislativních a administrativních prostředků na podporu této základní buňky společnosti a jejích práv. Vyjádřil také solidaritu s rodinami, které své svědectví vykupují mnoha obtížemi a protivenstvími, a s křesťany pronásledovanými kvůli své víře.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. k účastníkům Světového setkání rodin v Mexiku je ZDE

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.