Arcib. Pezzi: v Rusku se připravuje cesta k plné jednotě

27.1.2009 

Návštěvu ad limina Apostolorum zahájili biskupové z Ruské Federace. Benedikt XVI. přijal na soukromých audiencích všechny čtyři katolické biskupy působící v Rusku. Katolíci jsou v Rusku nevelkou menšinou. Je jich necelých 800 tisíc, což představuje 0,6 procent z celkového počtu obyvatel. Obroda katolické církve začala po rozpadu Sovětského Svazu v roce 1991. Administrativně ji tvoří jedna arcidiecéze v Moskvě a tři diecéze ? v Saratově, Irkutsku a v Novosibirsku, dále jedna apoštolská prefektura v Južnosachliňsku a apoštolský exarchát pro katolíky východního obřadu. Ruská církev má jediný kněžský siminář, se sídlem v Sankt Petersburgu. Diplomatické vztahy se Svatým Stolcem byly navázány už v závěru sovětské éry, v roce 1990. Biskupská konference vznikla v roce 1999. V jejím čele stojí biskup Joseph Werth SJ z Novosibirsku.

Podle moskevského metropolity, arcibiskupa Paola Pezziho, je největším úspěchem místní církve už samo její obrození a největším úkolem - spolu s pravoslavnými svědčit o Kristu v každodenním životě:

?Obnova katolické komunity po letech velkých pronásledování a mučednictví, je tím, co dojímá nejvíce. Její velká oddanost křesťanství a biskupům, které ani neznali. Nesmíme zapomínat, že Rusko je zemí, ve které navzdory mnohaletému ateismu a otevřenému boji s církví zůstalo křesťanství hluboce zakořeněné. Samozřejme je to křesťanství, které je dneska třeba znovu prožít s plným vědomím, jako zkušenost víry. V Rusku, podobně jako jinde na světě, se člověk musí setkat s Kristem, aby v tom setkání našel odpověď na otázku po smyslu života. Právě v tom chceme pomáhat a vydávat spolu s pravoslavnou církví společné svědectví.?

Arcibiskup Pezzi velmi pozitivně ocenil také ekumenické vztahy s pravoslavnou církví. Podle něj v Rusku nejde už jen o dialog, ale o vytváření skutečné cesty k plné jednotě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.