Nastal okamžik projevit se bez strachu

3.2.2009 

Mons. Padovese o křesťanech v Turecku

Ve čtvrtek končí návštěva kad limina tureckých biskupů. Včera je na audienci přijal Benedikt XVI. O situaci křesťanů v Turecku hovoří předseda Turecké biskupské konference, mons. Luigi Padovese:

?Je to komunita, kterou tvoří různé rity a vyznání. Je tak trochu dědičkou starých církví, které žily v této oblasti. Co do počtu není velká, ale je velmi významná svou historií, teologií a liturgií, jimiž se liší a vyznačuje. Je to poklad, který nesmí být ztracen.?

. Turecko je formálně stát laický, ale křesťané tu žili v klimatu napětí, zejména po vraždě otce Santoro v roce 2005 útoky proti křesťanům vzrostly. Jak vypadá situace nyní? Změnila něco apoštolská cesta Benedikta XVI. v roce 2006?

?Samozřejmě, atmosféra je po návštěvě Svatého otce klidněší. Je všeobecně známo, že napětí se pojí spíše s nacionalismem než s náboženstvím. Naše vztahy s ostatními bratry a představiteli muslimů jsou velmi dobré. Atmosféra je rozhodně mnohem klidnější, i když nechybějí sporadické projevy vandalismu, jako je házení odpadků před kostely. To svědčí o tom, že protikřesťanské nálady tu ještě jsou. Ale jedná se o okrajové jevy.?

Co se týká katolické církve, čemu ta musí čelit?

?Historické události donutily křesťany žít v určité anonymitě. A nyní nastal čas projevit se zřetelně, bez strachu a bez mlčení. Také proto, aby katolická církev byla v Turecku právně uznána. Potřebujeme seminář, protože země potřebuje vlastní kněze. Chceme, aby křesťané v Turecku mluvili turecky, aby došlo ke skutečné inkulturaci, jinak zůstaneme cizorodým tělesem. Podporujeme také větší viditelnost ve sdělovacích prostředcích. Naše komunita je tak malá, že do médií nemáme přístup a přitom jsou velmi důležitá, abychom ukázat, co skutečně církev a křesťanství znamená,? říká předseda Turecké biskupské konference, mons. Luigi Padovese.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.