Plánovaná a odvolaná návštěva Izraelských rabínů ve Vatikánu se nakonec uskuteční

9.2.2009 

Benedikt XVI. se včera setkal s kardinálem Christophem Schönbornem. Vídeňský arcibiskup je členem nadace Apel svědomí (Appeal of Conscience Foundation), jejíž členy přijme papež tento čtvrtek na zvláštní audienci. Předsedou této nadace je rabín Artur Schneider, který pochází z Vídně, kde se v těchto dnech setkal také s kard. Schönbornem, a který hostil Benedikta XVI. v Newyorské synagoze během jeho návštěvy ve Spojených státech. Zmíněná nadace se angažuje v mezináboženském dialogu, usiluje o pokoj a toleranci.

Vídeňský arcibiskup řekl minulý pátek, že podmínkou návratu lefebvristů do plného společenství s církví patří přijetí koncilového postoje k Židům. Kard. Schönborn se přitom odvolal na nedávno publikované tiskové sdělení státního sekretariátu Svatého stolce k této otázce. Plnou spokojenost s tímto dokumentem, který připomněl zamlčovaný kontext dekretu, jímž byla zrušena exkomunikace čtyřech biskupů s Bratrstva sv. Pia X., vyjádřil také rabín David Rosen, jenž je předsedou Mezinárodní židovské komise pro mezináboženský vztahy. Ten také řekl, že naplánovaná a potom odvolaná březnová návštěva izraelských rabínů ve Vatikánu se nakonec bude konat, byť s určitým zpožděním. ?Po zveřejnění tiskového sdělení Vatikánu považujeme celou věc za uzavřenou,? ? řekl rabín Rosen. Zároveň uvedl, že židovské straně záleží na tom, aby se uskutečnila plánovaná návštěva Benedikta XVI. do Izraele.

Ačkoli papežská cesta ještě nebyla oficiálně potvrzena, italský deník Il Giornale již hovoří o datu a programu cesty, která by se měla konat mezi 8.-15.květnem a měla by se týkat také Jordánska, Izraele a území Palestinské samosprávy. Jedinou překážkou papežovy cesty by mohly být vojenské operace v pásmu Gaza, pokud by měly probíhat během cesty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.