Benedikt XVI. o důvodech existence státu Vatikán

14.2.2009 

?Ačkoli je rozlohou malý, jeho poslání je velké?, řekl dnes Benedikt XVI. účastníkům sympozia, konaného u příležitosti 80.výročí založení městského státu Vatikán. Papež poukázal na to, že tento státeček vznikl za jediným účelem:

?Civitas Vaticana je na mapách světa skutečně skoro neviditelným, nepatrným a bezbranným státem, postrádajícím obávané vojenské šiky a zdánlivě bezvýznamným z hlediska velkých mezinárodních geopolitických strategií. A přece je viditelnou záštitou absolutní nezávislosti Svatého stolce a je centrem, z něhož vychází neustálá snaha o solidaritu a obecné dobro.?

Vatikánský stát, dodal Benedikt XVI., jenž v sobě chová poklady víry, dějin a umění, tak střeží drahocenný poklad celého lidstva. ?Z jeho středu, kde poblíž hrobu svatého Petra přebývá Papež, vychází nepřetržité poselství opravdového sociálního pokroku, naděje, smíření a pokoje.?

?Civitas Vaticana je stát, jenž vznikl mírovou cestou, třebaže ne vždy jsou dobře chápány důvody jeho existence a jeho rozmanitá poslání, které má plnit. Kdo pracuje denně ve službách Svatého stolce nebo žije v tomto městě má za samozřejmost, že v Římě existuje maličký svrchovaný stát, ale ne všem je známo, že je plodem svízelného historického procesu a byl založen na základě vznešených pravd víry a jasnozřivého vědomí jeho velice konkrétního účelu.?

Benedikt XVI. pak připomenul datum jeho založení 11.února 1929 a ?s hlubokým uznáním? přiblížil postavu papeže Pia XI., který ?byl opravdovým zakladatelem a budovatelem městského státu Vatikán?, papežem, který vedl církev v obtížných dobách mezi dvěma světovými válkami. Pius XI. věnoval pozornost misijní expanzi, péči o formaci kněží, podporoval zapojení věřících laiků do činnosti v církvi a ve společnosti a navázal intensivní vztahy s občanskou společností. Během svého pontifikátu ? řekl dále Benedikt XVI. ? musel se tento ?papež, původně knihovník? vyrovnávat s bolestmi a pronásledováním církve v Mexiku a ve Španělsku i s bojem proti nacistickému a fašistickému totalitarismu, který tehdy vznikl. Nezapomenutelnou zůstane v Německu jeho encyklika Mit brennender Sorge jako mocný signál k boji proti nacismu.

?Skutečně zůstáváme stát s obdivem před moudrým a zásadním dílem tohoto Papeže, který chtěl pro církev pouze onu svobodu, která ji umožní plnit cele své vlastní poslání. Také městský stát Vatikán, vzniklý na základě Lateránských dohod pokládal Pius XI. za nástroj záruky nezbytné nezávislosti na lidské moci, aby dal církvi a jeho nejvyššímu pastýři možnost plnit poslání, které dostal Krista Pána.?

Významné výročí, které si v těchto dnech připomínáme, řekl Benedikt XVI., je ?důvodem hlubokých díků Pánu za to, že stále vede svou církev na mořích dějin i přes často neklidné události.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.