Nezlomní polští biskupové

27.2.2009 

?Nezlomní v obraně vlasti a církve?, tak je nadepsána nová kniha polského Institutu národní paměti (IPN) věnovaná osobnostem polských biskupů v době komunistického režimu. Jejími hrdiny jsou kard. Adam Stefan Sapieha a tři pomocní biskupové ? Paweł Latusek, Paweł Misiel a Edward Frankowski. Jak během prezentace ve Varšavě řekl doc. Jan Żaryn z Institutu národní paměti, kniha představuje mimořádné osobnosti, které nepodlehly nátlaku komunistické moci:

?Přístup k aktům institutu ukazuje čtenáři tato akta v zrcadle dokumentů represivního aparátu komunistické vlády, který se pokoušel zvrhlým způsobem zničit určité skupiny společnosti, mimo jiné představitele katolické církve. Na druhé straně ale vidíme obrysy konkrétních lidí, zvláštním způsobem vystavených působení bezpečnostního aparátu, a skrze toto zrcadlo lze vidět jejich ?non possumus? ? uvedl doc. Żaryn.

Autoři knihy v závěru každého oddílu zveřejnili jména, informace o průběhu služby a fotografie členů tajné bezpečnosti, kteří biskupy ?zpracovávali?.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.