Kde jsou znásilňovány subtilní zákony stvoření, mají nastoupit zákony lidské

4.3.2009 

Děti na míru, vybírané podle požadovaného pohlaví a fyziologických rysů - to slibují americké Fertility Institutes z Los Angeles, vedené Jeffem Steinbergem. Na těchto klinikách, specializovaných na umělé oplodnění, se provádí výběr embryí nejen s ohledem na jejich zdraví, ale také z čistě estetických hledisek. Otevírá se tedy nová kapitola biotechnologie, která s sebou nese vážné etické a morální problémy, jak to vysvětluje mons. Elio Sgreccia, emeritní předseda Papežské rady pro život:

?Není to poprvé, co slyšíme prohlášení toho druhu, jejichž cílem je přitáhnout klienty. V každém případě jde o věc z etického hlediska nesprávnou, narušující důstojnost příštích pokolení, protože vede k manipulaci těla; chce ho ovládat a měnit podle vkusu. Stejně jako je zakázané upřít právo na život dítěti, které by mohlo mít nějakou vadu, je zapovězený i výběr, který by se řídil pouze přáním rodičů. Je to typický příklad vědy, který se neřídí službou dobru, ale přáním objednavatelů, v tomto případě na účet dětí. Když jsou znásilňovány velmi delikátní zákony stvoření, měla by zasáhnout legislativa.?

Genetická modifikace byla tématem nejzrůdnějších totalitních systémů. Jak to, že přetrvala dodnes, co to znamená?

?Lze říci, že tendence k manipulaci ? uskutečnitelné v dobách nacismu pouze do jisté míry ? přetrvala totalitní režimy. Mohlo se snad zdát, že jde o tendenci politické nadvlády, kterou politický absolutismus chtěl vždycky kontrolovat lidské životy. Bohužel, tato touha po moci je člověku vlastní a nezastaví ji morálka ani zákon, přežívá i totalitní režimy. Jde o instinkt vedený nikoliv režimem, který by vyžadoval bio-politické výsledky, ale zájmy těch, kdo mají peníze a těch kdo si pro zábavu chtějí hrát s životem jiných.?

Říká arcibiskup Elio Sgreccia, emeritní předseda Papežské rady pro život.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.