Institut Yad Vashem organizuje konferenci o Piu XII.

7.3.2009 

V plném proudu jsou také přípravy na další plánovanou cestu Benedikta XVI., která ho v květnu zavede do Izraele. Návštěva Papeže ve Svaté zemi může křesťany povzbudit, aby tuto oblast neopouštěli ? doufá latinský patriarcha Jeruzaléma, arcibiskup Fouad Twal. V rozhovoru pro agenturu CNS řekl, že křesťané ve Svaté zemi potřebují větší víru v Boha i v člověka a naději do budoucna.

Přípravy na papežskou cestu vypukly už před měsícem jak v Jordánsku tak v Izraeli. Místní křesťané doufají, že jejím vedlejším účinkem bude větší příliv poutníků a turistů. Věří také, že se pozitivně projeví v mezináboženském dialogu a pomůže vysvětlit některá historická nedorozumění. U příležitosti návštěvy Benedikta XVI. organizuje Institut Yad Vashem konferenci o Piu XII., ve spolupráci se salesiánským teologickým střediskem (Studium Theologicum Salesianum) v Jeruzalémě. Dvoudenní konference začíná už zítra (8. 3.).

Jak známo, jeruzalémský Institut paměti mučedníků a hrdinů holokaustu zařadil Pia XII. mezi mlčící spoluviníky Šoa, jak to také stojí na tabulce s jeho fotografií. Proti nespravedlivému hodnocení mnohokrát protestoval Svatý stolec. Muzeum Yad Vashem je jedním z plánovaných zastavení papežské cesty.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.