Dokumenty magistéria by měli znát především pastýři církve

6.2.2004 

Jan Pavel II. přijal účastníky plenárního shromáždění Kongregace pro nauku víry. Ve své promluvě položil důraz na problém evangelizace:

?Předávání evangelia představuje první a zásadní úkol církve. Každá její činnost musí být nerozlučně spojena s úsilím pomáhat všem k setkání s Kristem ve víře. Proto mi obzvláště leží na srdci, aby neoslabovala evangelizační činnost celé církve: jak vůči světu, který ještě Krista nepoznal, tak i k těm, kdo ho poznali, ale žijí daleko od Něho.?- zdůraznil papež.

Jan Pavel II. navázal na témata dnes ukončeného valného shromáždění kongregace. Jedním z nich byl problém vnímání dokumentů učitelského úřadu církve věřícími. Svatý otec poznamenal, že mnoho lidí o nich není náležitým způsobem informováno. Naopak, jsou často dezorientováni bezprostředními reakcemi nebo interpretacemi sdělovacích prostředků. Aby dokumenty mohly nabídnout příležitost ke katechezi a evangelizaci, je nutné dbát především na to, aby se s nimi dobře seznámili pastýři církve. Na nich totiž leží odpovědnost za reflexi papežského učení jako pomoci při formování svědomí tváří tvář výzvám současného světa. Dalším tématem zasedání Kongregace pro nauku víry bylo přirozené morální právo, které zakládá morální hodnoty společné všem lidem.

?Toto právo patří k velkému dědictví lidské moudrosti. Boží Zjevení přispělo k jeho očištění a dalšímu rozvoji.? ? řekl Svatý otec v projevu k členům Kongregace pro nauku víry.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.