Kamerunský tisk o návštěvě Papeže

18.3.2009 

Podívejme se nyní na to, jak komentuje příjezd Benedikta XVI. do Kamerunu místní tisk. Už včera byla papežova návštěva tématem číslo jedna. Oficiální deník Cameroon Tribune předesílal, že v hlavním městě se o ničem jiném nemluví. Vzhledem k tomu, že tisk je v Kamerunu elitní záležitostí určenou pro lépe situované a vzdělané vrstvy obyvatelstva, články připravující příjezd Papeže byly na překvapivě vysoké úrovni, o patro výš než evropský průměr a daleko od bulváru. La Nouvelle Expression cituje mimo jiné vzpomínky loni zemřelého afrického kard. Bernardina Gantina, který po mnoho let spolupracoval s kard. Ratzingerem v Římské kurii. V deníku najdeme také dějiny křesťanství v Kamerunu a podrobnou analýzu cesty Jana Pavla II. Některé další články dávají čtenáři nahlédnout do lidových představ z ulice. Dozvíte se z nich například o přesvědčení mnoha Kamerunců, že Benedikt XVI. přijíždí proto, aby vykonal exorcismus nad prezidentem Paulem Biyou, osvobodil ho z moci kouzel a tak posílil jeho pozici.

Redakční sloupek v Cameroon Tribune píše o tom, jak Kamerunce zaskočila krása a čistota jejich hlavního města připraveného na příjezd Svatého otce. V mnoha článcích se s nepokrytou hrdostí opakuje otázka, proč si papež vybral právě nás, proč přijíždí do Kamerunu? Za povšimnutí stojí článek Marie-Claire Nnany, která nadhazuje myšlenku, že Benedikt XVI. možná následuje Krista, který také chodil na návštěvu k hříšníkům a lidem špatné pověsti. ?Mobilizace napříč vyznáními, které jsme svědky v Angole a v Kamerunu, je nejlepším svědectvím toho, jak velké naděje spojuje Afrika s tímto Papežem,? čteme v témže článku.

Dnešní tisk zcela ovládlo zpravodajství z příjezdu Papeže. Vycházejí zvláštní přílohy s bohatou fotografickou dokumentací, podrobným programem návštěvy a komentáři. Cameroon Tribune nešetří silnými výrazy a palcovými titulky označuje příjezd Benedikta XVI. za triumf. Přivítání Svatého otce vyhrazuje deset stránek. Francouzský deník Le Jour vyzdvihuje z papežových slov odsouzení korupce a zneužívání moci a křesťanskou povinnost nemlčet k utrpení. Le Messager v rámci dvacetistránkového speciálu píše také o vraždách kněží, k nimž došlo v minulých letech a pozastavuje se nad tím, že se nikdy nepodařilo dopadnout vrahy.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.