Benedikt XVI. se rozloučil s Afrikou: Naše srdce nemůže být klidné, dokud naši bratři trpí nedostatkem

23.3.2009 

Ráno se Svatý otec rozloučil s pracovníky apoštolské nunciatury v Luandě, která ho během jeho pobytu v Angole hostila. Odtud odjel na letiště, kde se rozloučil s prezidentem republiky, představiteli veřejného života, biskupy a skupinou mladých křesťanů.
Ve své promluvě při závěrečné ceremonii na letišti v Luandě papež poděkoval jak za milé přijetí, tak za opatření, která usnadnila průběh návštěvy.

?Děkuji Bohu, že jsem zde nalezl církev živou a plnou nadšení navzdory všem těžkostem, církev, která dokáže vzít na sebe kříž svůj i kříže druhých a vydávat tak přede všemi svědectví o spásonosné moci evangelního poselství. (...) Nastala hodina rozloučení a návratu do Říma. Jsem zarmoucen, že vás musím opustit, ale šťasten, že jsem poznal lid odvážný a rozhodnutý začínat znovu.?

Po těchto slovech Benedikt XVI ještě jednou vyzval politické představitele k budování společného dobra a solidární podpoře chudých:

?Chtěl bych se přimluvit za to, aby se spravedlivé uskutečnění základních tužeb nejchudšího obyvatelstva stalo hlavní starostí těch, kteří zastávají veřejné funkce, poněvadž jejich úmyslem, jak jsem si jist, je plnit svěřené poslání nikoli kvůli sobě samým, ale pro dobro všech. Naše srdce nemůže být klidné, dokud naši bratři trpí nedostatkem potravin, práce, bydlení nebo jiných základních dober. K tomu, abychom svým bratřím ve společném lidství mohli dát konečnou odpověď, je především nutné se vyrovnat s otázkou budování solidarity mezi generacemi i mezi národy a kontinenty, aby se tak přispívalo ke stále spravedlivějšímu rozdělování pozemských zdrojů mezi všemi lidmi.?

V závěru promluvy pak připomněl říjnové zasedání biskupského synodu pro Afriku, které se bude konat ve Vatikánu.

?Bůh žehnej Angole! Bůh žehnej každému z jejích synů a dcer! Žehnej přítomnosti i budoucnosti tohoto milovaného národa. Sbohem!?

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. je ZDE

Zakončil Benedikt XVI. Boeing 777 s papežem na palubě vzlétl v jedenáct hodin dopoledne.

Návratem do Vatikánu po 18. hodině Benedikt XVI. ukončí svou 11. zahraniční apoštolskou cestu. Připomeňme, že na tu dvanáctou ? do Svaté země - se vydá už 8. května. V září také navštíví Českou republiku.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.