Čekají, že papežova přítomnost prohloubí jejich víru

27.4.2009 

O. Hijazen o mladých křesťanech v Palestině

Řím - Mladí Palestinci se těší na návštěvu Benedikta XVI. ve Svaté zemi. Ta začne za necelé dva týdny 8. května a potrvá 8 dnů.
Skupina mládeže z městečka Beit-Sahour, které leží nedaleko Betléma je v těchto dnech na návštěvě v Itálii. Nejdřív navštívili Andrii, která je sesterským městem Beit-Sahour. Pak navštíví Řím a zůčastní se generální audience Benedikta XVI. Na cestě ji doprovází otec Faysal Hijazen. Ten také Vatikánskému rozhlasu odpověděl na otázku, jak mladí Palestinci prožívají krizi mezi Palestinou a Izraelem:

?Prožívají ji obtížně. Mladým chybí svoboda, je tu zeď, která všechno uzavírá. Situace Palestinců, kteří nemohou do Izraele nebo Jeruzaléma, je těžká. Nemohou ani jednoduše cestovat z jednoho města do druhého: mezi Betlémem a Ramalláhem je pět kontrolních stanovišť. V naší farnosti se pro ně snažíme dělat hodně aktivit.?

Jak očekávají tito mladí příjezd papeže?

?Naši mladí ho očekávají s velkou radostí, očekávají, že svou přítomností prohloubí jejich víru. Jsme v zemi menšinou: v Jordánsku nás jsou dvě procenta, v Palestině jedno a v Izraeli dvě. Takže, jakožto malé stádce, potřebujeme povzbuzení a náš papež nám pomůže. Chceme, aby papež mluvil o míru, palestinský lid žádá své právo mít svůj stát jako je stát izraelský. Chceme, aby tyto národy žili v míru.?

Je tu ale část Palestinců, kteří tento požadavek doprovázejí raketovými střelami, terorismem...

?My říkáme: ?Síla nikdy nevede k pokoji.? Ani nespravedlnost nemůže nikdy přinést mír. Proto žádáme mezinárodní společenství, OSN, Evropskou unii, aby tlačila na Izraelce a Palestince, aby došli doopravdy ke skutečnému řešení, které se bude líbit všem, aby všichni mohli žít ve svém státě, se vší svou svobodou.?

Papež už mnohokrát vyzýval k míru na Blízkém východě, ve Svaté zemi...

?Velmi si toho vážíme, protože Vatikán vždy podporoval mír v Palestině. Vážíme si jak Benedikta XVI. tak Jana Pavla II., za to, že tolik mluvili pro uskutečnění tohoto míru. Papež to říkal už mnohokrát.?

Vy, pastýři, musíte šířit evangelium tam, kde dominují dvě jiná náboženství...

?Křesťanství je náboženství, které nutí k míru: milovat nepřítele bez toho, abychom popírali jeho práva. Takže my s Izraelci nemáme žádný problém, nemáme problém ani s palestinskými muslimy. Směřujeme k toleranci, k dialogu a, jak říkal Jan Pavel II., potřebujeme mosty, ne zdi. Chceme stavět mosty bratrství, mosty spravedlnosti, mosty, které mají své základy na právech osoby, ať už izraelské nebo palestinské. Chceme vzájemné uznání mezi palestinským a izraelským národem.?

Přeložila Markéta Šindelářová

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.