Je třeba se modlit také za svaté manžele

3.5.2009 

Benedikt XVI. před Regina coeli, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,
Před chvílí se v bazilice sv. Petra skončila eucharistická slavnost, během níž jsem vysvětil devatenáct nových kněží římské diecéze. Opět jsem pro tuto radostnou událost zvolil tuto 4.neděli neděli velikonoční, protože ji charakterizuje evangelium o Dobrém Pastýři (srov. Jan 10,1-18) a vytváří tak obzvláště vhodný kontext. Z téhož důvodu na dnešek připadá Světový den modliteb za povolání. Ve svém letošním poselství k této příležitosti jsem vyzval k zamyšlení nad tématem Důvěra v Boží iniciativu a lidská odpověď. Důvěra v Pána, která neustále volá ke svatosti a některé ke zvláštnímu zasvěcení, se totiž vyjadřuje v modlitbě. Ať již osobně nebo ve společenství, musíme se modlit za povolání, aby velikost a krása lásky Boží přitáhly mnohé k následování Krista na cestě kněžství a zasvěceného života. Je třeba se také modlit, aby byli podobně svatí manželé, schopní ukazovat dětem, zejména svým příkladem, vznešené horizonty, k nimž směřuje jejich svoboda. Světci a světice, které církev představuje všem věřícím, dosvědčují zralé plody tohoto propojení božského povolání a lidské odpovědi. Svěřme jejich nebeské přímluvě svoje modlitby za povolání.

A je tu ještě další úmysl, který vám chci dnes doporučit k modlitbě: cesta do Svaté země, na kterou se vydám, dá-li Bůh, od pátku 8. do pátku 15. května. Ve šlépějích mých ctihodných předchůdců Pavla VI. a Jana Pavla II. budu putovat na hlavní posvátná místa naší víry. Svou návštěvou mám v úmyslu utvrdit a povzbudit křesťany Svaté země, kteří musí denně čelit nemálo těžkostem. Jako Nástupce apoštola Petra jim dám pocítit blízkost a podporu celého těla církve. Budu také poutníkem pokoje ve jménu jediného Boha, který je Otcem všech. Vydám svědectví o nasazení katolické církve ve prospěch těch, kteří se snaží praktikovat dialog a smíření a dojít tak k pevnému a trvalému míru ve spravedlnosti a vzájemné úctě. Tato cesta nakonec nemůže nemít značný dopad ekumenický a mezináboženský. Jeruzalém je z tohoto hlediska po výtce městem-symbolem: tam zemřel Kristus, aby sjednotil všechny rozptýlené Boží děti (srov. Jan 11,52).

Obraťme se nyní k Panně Marii, vzývejme ji jako Matku Dobrého Pastýře, aby bděla nad novými kněžími římské diecéze a aby v celém světě kvetla početná a svatá povolání zvláštního zasvěcení Božímu království.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.