Izrael přikládá papežově návštěvě "nezměrný" význam

5.5.2009 

Papežově cestě do Izraele přikládá tamější vláda "nezměrný význam a snaží se vyvinout maximální snahu, aby se vydařila co nejlépe". Prohlásil to Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman, který byl včera na návštěvě Itálie. Politik, který je v čele nacionalistické strany Yisrael Beitenu, se domnívá, že tato událost přispěje k dialogu mezi islámem a judaismem.

Podle izraelských médií prezident Šimon Perez navrhnul vládě, aby v souvislosti s papežovou návštěvou zajistil církvi nevměšování státu do záležitostí šesti významných katolických poutních míst. Jsou to: Tábor, Hora Blahoslavenství, Kafarnaum, kostel Rozmnožení chlebů u Tiberiadského jezera, bazilika Zvěstování v Nazaretě a Getsemanská zahrada v Jeruzalémě. Zprávu podal izraelský vojenský rozhlas a deník Jerusalem Post. Izraelský ministr vnitra Eli Yishai vzápětí protestoval, že Izrael se nemůže zříci suverenity nad žádnou částí svého území. Mluvčí prezidenta Perese pak vysvětlil, že nemá jít o zřeknutí se suverenity, ale pouze o záruku, že tato místa nebudou zkonfiskována a nebude narušen jejich náboženský statut např. stavbou silnice. Celá záležitost je také předmětem vatikánsko-izraelských dohod a jde pouze o její uvedení do praxe.

Mezi šesti zmíněnými poutními místy média omylem uvedla také Večeřadlo v Jeruzalémě. Statut Večeřadla je však úplně jiný než výše jmenovaná místa, která skutečně patří církvi. Večeřadlo bylo v minulosti proměněno na mešitu, ale po roce 1969 se ocitlo pod kontrolou Izraele. Během své pouti tam Jan Pavel II. v jubilejním roce slavil mši svatou a občas je tam dovoleno pořádat katolické bohoslužby. Do 16.století patřila budova františkánům a církev touží po jeho vrácení. Izraelský ministr turistiky Stas Misežnikov na otázku po možném vrácení tohoto místa řekl: ?Kdybychom měli jistotu, že by tak veliký dar křesťanstvu přilákal miliony křesťanských poutníků, možná by se o tom dalo uvažovat. Takovouto jistotu však nemáme.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.