Zemřel nejvyšší kněz Samaritánů

9.2.2004 

V Izraeli zemřel nejvyšší samaritánský kněz, Salum Imran Išak (hebrejským jménem Šalom ben Amram). 83-ti letý duchovní vůdce nejmenšího národa na světě zemřel dnes v jeruzalémské nemocnici. Pohřební obřady se konaly bezprostředně po té, na svaté hoře Samaritánů Garizim, nedaleko palestinského Náblusu na Západním břehu Jordánu. Samaritáni také podle svého práva ihned zvolili nového nejvyššího kněze, Elazara Ben Zadaka.
Pohřbu na hoře Garizim a volby nového nejvyššího kněze se zúčastnili všichni členové prastarého národa, kterých je dnes jen 650.

Samaritáni odvozují svůj původ od Josefovách synů Efraima a Manasse. Jejich náboženství se zakládá pouze na Tóře, tj. na Pěti Mojžíšových knihách, pozdější židovské knihy a svátky nepřijali. Samaritáni mají rovněž vlastní kalendář a při bohoslužbách užívají starý aramejský jazyk. Po staletí byli Samaritáni pronásledováni Židy, Římany, křesťany i muslimy, což vedlo téměř k zániku tohoto národa. Přesto si dodnes zachovali svou národní a náboženskou identitu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.