Podporovat dialog i při prosazování vlastních práv

10.5.2009 

Benedikt XVI. v Betánii za Jordánem

Vaše královské výsosti! Ctihodní bratři v biskupské službě,
drazí přátelé!
S velkou duchovní radostí přicházím požehnat základní kameny dvou katolických kostelů, které budou stát za řekou Jordán, na místě poznamenaném mnoha pamětihodnými událostmi biblických dějin. Z této oblasti nedaleko od severního Gileadu pocházel prorok Eliáš Tišbejský. Nedaleko odtud, naproti Jerichu, se před Eliášem vody Jordánu rozestoupily a on byl Pánem vzat vzhůru v ohnivém voze (srov. 2 Král 2,9-12). Tady Duch Páně povolal Jana, syna Zachariášova, aby hlásal obrácení srdcí. Jan Evangelista klade do této oblasti také setkání mezi Křtitelem a Ježíšem, který byl při křtu ?pomazán? Duchem Božím, sestupujícím v podobě holubice, a prohlášen za milovaného Syna Otcova (srov. Jan 1,28; Mk 1,9-11).

Byl jsem poctěn tím, že mne na tomto významném místě přivítaly jejich výsosti král Abdulláh II. a královna Ranja. Chci proto znovu vyjádřit svou upřímnou vděčnost za vřelou pohostinnost, kterou mi prokazovali během mé návštěvy hášimovského Jordánského království. S radostí zdravím Jeho blaženost Řehoře III. Lahama, antiošského patriarchu řecko-melchitské církve. Srdečně zdravím také Jeho blaženost arcibiskupa Fouada Twala, latinského patriarchu Jeruzaléma. Zdravím rovněž vroucně Jeho blaženost Michela Sabbah, přítomné světící biskupy, zejména arcibiskupa Yasser Ayyach, a mons. Salima Sayegha, kterému děkuji za vlídné přivítání. S radostí též vítám všechny biskupy, kněze, řeholníky a věřící, kteří nás dnes doprovázejí. Radujme se z toho, že dva kostely, jeden latinský a druhý řecko-melchitský, budou podle jednotlivých tradic svých společenství sloužit k budování jedné Boží rodiny.

Základní kámen kostela je symbolem Krista. Církev staví na Kristu, který je její oporou a od něhož ji nelze oddělovat. On je jediným základem každého křesťanského společenství, živým kamenem, který stavitelé odhodili, ale který je v Božích očích vyvolený a vzácný a právě proto jej Bůh zvolil za kvádr nárožní (srov. 1 Petr 2,4-5.7). Spolu s ním jsme i my živými kameny, z nichž je budována duchovní stavba, příbytek Boží (srov. Ef 2,20-22; 1 Petr 2,5). Svatý Augustin se s oblibou odvolával k tajemství církve jakožto Christus totus, celého Krista, čímž myslel plné a celé Kristovo tělo, hlavu i údy. Taková je realita církve, je to Kristus a my, Kristus spolu s námi. On je s námi jako vinný kmen se svými ratolestmi (srov. Jan 15,1-8). Církev je v Kristu společenstvím nového života, dynamickou realitou milosti, která z něj vychází. On skrze církev očišťuje naše srdce, osvěcuje naši mysl, sjednocuje nás s Otcem a v jediném Duchu nás vede ke každodennímu uskutečňování křesťanské lásky. Tuto radostnou skutečnost vyznáváme jako jednu, svatou, katolickou a apoštolskou církev.

Do církve vstupujeme skrze křest. Právě zde se oživuje vzpomínka na křest samotného Krista. Ježíš se postavil do zástupu hříšníků a přijal Janův křest pokání jako prorocké znamení svého utrpení, smrti a vzkříšení na odpuštění hříchů. Během staletí přicházeli k Jordánu mnozí poutníci, aby hledali očištění, obnovili svou víru a přiblížili se Pánu. Tak učinila i poutnice Egerie, která o své návštěvě sepsala na konci čtvrtého století zprávu. I v těchto nových kostelech bude svátost křtu, jež čerpá svou sílu z Kristovy smrti a zmrtvýchvstání, chráněna místními křesťanskými společenstvími s obzvláštní péčí. Kéž vám Jordán stále připomíná, že jste byli obmyti vodou křtu a stali jste se členy Ježíšovy rodiny. Vaše životy jsou v poslušnosti jeho slovu přetvářeny k jeho obrazu a podobě. Při úsilí zůstat věrní svým křestním závazkům obrácení, svědectví a misijního poslání pamatujte na to, že jste posilováni darem Ducha Svatého.

Drazí bratři a sestry, kéž vás rozjímání těchto tajemství obohatí duchovní radostí a mravní odvahou. Spolu s apoštolem Pavlem vás vybízím, abyste rostli v ušlechtilých postojích, které nesou souhrnné označení agapé, křesťanská láska (srov. 1 Kor 13,1-13). Podporujte dialog a porozumění v občanské společnosti, zejména když se dožadujete svých legitimních práv. Na Blízkém východě, poznamenaném utrpením, léty násilí a nevyřešenými problémy, jsou křesťané povoláni, aby nabízeli svůj přínos, inspirovaný Ježíšovým příkladem, smířením a pokojem, odpuštěním a velkorysostí. Buďte i nadále vděčni těm, kteří vás vedou a věrně vám slouží jako Kristovi služebníci. Děláte dobře, když jejich vedení ve víře přijímáte a víte, že přijetím apoštolského učení, které podávají, přijímáte Krista i toho Jediného, který jej poslal (srov. Mt 10,40).

Moji drazí bratři a sestry, přistupme nyní k požehnání těchto dvou kamenů, základů dvou nových sakrálních budov. Kéž Pán podpoří a posílí společenství, která v nich budou slavit liturgii, a dá jim růst. A vás všechny ať požehná svým pokojem. Amen.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.