Lid hášimovského království nosím v srdci

11.5.2009 

Benedikt XVI. na rozloučenou, Ammán

Vaše Výsosti,
Vaše Excelence,
drazí přátelé,

chystám se přejít k další etapě své pouti po biblických zemích a chci vám všem poděkovat za vřelé přijetí, kterého se mi během posledních dní v Jordánsku dostalo. Děkuji Jeho Výsosti králi Abdalláhovi II. za to, že mne k návštěvě hášimovského království pozval, za jeho pohostinnost a zdvořilá slova. Své uznání vyjadřuji také za nesmírné úsilí, díky kterému mohla tato má návštěva proběhnout, a za zajištění řádného průběhu uskutečněných setkání a slavností. Na zabezpečení pořádku i při organizaci různých hromadných setkání pracovaly státní orgány, za pomoci velkého počtu dobrovolníků, dlouho a intenzivně. Média umožnila zástupům lidí sledovat i ty slavnosti, na kterých nemohli být fyzicky přítomni. Děkuji všem, kdo na tom mají zásluhu, a zvláště zdravím všechny, kdo právě teď poslouchají rozhlas nebo sledují televizi, především nemocné a ty, kteří byli nuceni zůstat doma.

Zvláštní radosti pro mě bylo to, že jsem se mohl zúčastnit zahájení mnoha důležitých iniciativ, které zde v Jordánsku prosazuje katolické společenství. Nové křídlo centra Regina pacis nabídne další možnosti, jak dávat naději těm, kteří zápasí s těžkostmi nejrůznějšího druhu, i jejich rodinám. Dva kostely, které budou postaveny v Betánii, umožní příslušným komunitám přijímat poutníky a podporovat duchovní růst těch, kteří se na onom posvátném místě budou modlit. Zvlášť významný přínos nabídne Univerzita v Madabě, když bude formovat mládež různých tradic v dovednostech, které ji uschopní, aby utvářela budoucnost občanské společnosti. Všem, kteří jsou do těchto projektů zapojeni, přeji všechno nejlepší a ujišťuji je o své modlitbě.

Obzvláště významným dnem z těch, které jsem zde prožil, byla návštěva v mešitě Husajna bin-Talála, kde jsem měl to potěšení setkat se s muslimskými náboženskými představiteli, se členy diplomatického sboru a s rektory univerzit. Rád bych povzbudil všechny Jordánce, jak křesťany, tak muslimy, aby stavěli na pevných základech náboženské tolerance, která členům odlišných společenství umožňuje žít společně v míru a vzájemném respektu. Jeho Výsost král je při prosazování mezináboženského dialogu velmi aktivní a já bych zde rád zdůraznil, že jeho úsilí v této věci je velice oceňováno. S vděčností také vnímám zvláštní pozornost, jakou prokazuje křesťanskému společenství v Jordánsku. Tento duch otevřenosti nejen že pomáhá příslušníkům různých etnických společenství v této zemi žít společně v míru a svornosti, ale slouží také prozíravým politickým iniciativám Jordánska při budování míru na celém Blízkém východě.

Jak víte, drazí přátelé, přišel jsem do Jordánska především jako poutník a pastýř. Proto mi z prožitých dnů zůstanou do paměti nejvíce vtisknuty návštěvy na posvátných místech a chvíle modlitby, které jsme společně slavili. Ještě jednou chci vyjádřit vděčnost celé církve těm, kteří pečují o poutní místa této země, a rád bych také poděkoval mnoha lidem, kteří se podíleli na přípravě sobotních nešpor v katedrále sv. Jiří i včerejší mše na mezinárodním stadionu. Byla to pro mne skutečně veliká radost, prožívat tyto velikonoční bohoslužby s věřícími katolíky různých tradic, sjednocených ve společenství církve a ve svědectví, které vydávají Kristu. Všechny povzbuzuji, aby zůstali věrni svým křestním závazkům a pamatovali na to, že sám Kristus přijal Janův křest ve vodách řeky Jordánu.

Na rozloučenou bych byl rád, abyste věděli, že lid hášimovského království a všechny ty, kdo žijí v tomto regionu, nosím v srdci. Modlím se, abyste se nyní i v budoucích generacích těšili z míru a prosperity. Ještě jednou děkuji. A kéž Bůh všem žehná!

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.