Společně chránit děti před fanatismem

14.5.2009 

Benedikt XVI. na mezináboženském setkání, Nazaret

Drazí přátelé,

děkuji za slova na uvítanou, která mi přednesl biskup Giacinto-Boulos Marcuzzo, i za vaše vřelé přijetí. Srdečně zdravím představené nejrůznějších zde přítomných komunit, mezi nimi křesťany, muslimy, židy, drúzy a stoupence dalších náboženství.

Pokládám za zvláštní požehnání, že mohu navštívit toto město, uctívané křesťany jako místo, kde anděl zvěstoval Panně Marii, že počne z Ducha Svatého. Zde také Josef, její snoubenec, viděl ve snu anděla a dostal pokyn, aby dal dítěti jméno ?Ježíš?. Po zázračných událostech, které doprovázely jeho narození, přivedli Josef a Maria dítě do tohoto města, kde ?rostlo a sílilo, bylo plné moudrosti a milost Boží byla s ním? (Lk 2,40).

Přesvědčení, že svět je darem Boha, který vstoupil do zákrut a obratů lidských dějin, je perspektivou, ze které křesťané spatřují, že stvoření má svůj důvod a smysl. Svět, který zdaleka není výsledkem slepého osudu, byl Bohem chtěný a zjevuje jeho oslnivou slávu.

Jádrem každé náboženské tradice je přesvědčení, že Božím darem je i sám pokoj, přestože jej nelze dosáhnout bez lidského přičinění. Trvalý mír vychází z uznání, že svět není v posledku naším vlastnictvím, ale spíše horizontem, v jehož rámci jsme zváni, abychom měli podíl na Boží lásce a z jeho vnuknutí spolupracovali na řízení světa a dějin. Nemůžeme se světem dělat všechno, co se nám zlíbí, jsme naopak voláni, abychom své volby podřizovali složitým, ale přesto patrným zákonům, které Stvořitel vepsal do světa, a abychom formovali své jednání podle Boží dobroty, která prostupuje stvořenou říši.

Galilea, země známá svou náboženskou a etnickou různorodostí, je domovem pro lid, který dobře zná úsilí nutné k harmonickému soužití. Naše různé náboženské tradice v sobě skrývají značný potenciál, schopný prosazovat kulturu pokoje, zejména výukou a hlásáním nejhlubších duchovních hodnot našeho společného lidství. Když přetváříme srdce mládeže, tvoříme budoucnost samotného lidstva. Křesťané se rádi spojují s židy, muslimy, drúzy a lidmi ostatních náboženství v touze chránit děti před fanatismem a násilím a vychovávat z nich tvůrce lepšího světa.

Moji drazí přátelé, vím, že radostně a mírumilovně přijímáte mnoho poutníků, kteří do Galileje přicházejí. Vybízím vás, abyste pokračovali v uskutečňování vzájemného respektu a v úsilí zmírňovat napětí na posvátných místech a tak zajišťovali klidné prostředí k modlitbě a meditaci tady i v celé Galileji. Představujete různé náboženské tradice, avšak sdílíte společnou touhu přispívat ke zlepšení společnosti a dosvědčovat tak náboženské a duchovní hodnoty, které pomáhají upevňovat veřejný život. Ujišťuji vás, že katolická církev se do tohoto vznešeného úsilí také zapojuje. Spoluprací s lidmi dobré vůle se snaží zajistit, aby světlo pravdy, pokoje a dobra nadále z Galileje vyzařovalo a přivádělo lidi z celého světa, aby hledali vše, co posiluje jednotu lidské rodiny. Bůh vám všem žehnej!

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.