Vážím si úsilí arménské církve o teologický dialog

15.5.2009 

Benedikt XVI. v arménském kostele sv. Jakuba, Jeruzalém

Vaše blaženosti,

bratrsky Vás zdravím v Pánu a přeji Vám vše nejlepší a hodně zdraví k Vaší službě. Jsem vděčný za příležitost navštívit tuto katedrálu sv. Jakuba v srdci starobylé arménské čtvrti v Jeruzalémě a setkat se s váženým klérem patriarchátu a příslušníky arménské komunity ve svatém městě.

Naše dnešní setkání, charakterizované srdečnou a přátelskou atmosférou, je dalším krokem na cestě k jednotě, kterou Pán chce pro všechny své učedníky. Z milosti Boží jsme v posledních desetiletích byli svědky významného pokroku ve vztazích mezi katolickou církví a arménskou apoštolskou církví. Pokládám za velké požehnání, že jsem se loňského roku mohl setkat s katolikosem a nejvyšším patriarchou všech Arménů Karekinem II. i s katolikosem Kilíkie Aramem I. Jejich návštěvy Svatého stolce a chvíle modlitby, které jsme sdíleli, nás posílily v přátelství a potvrdily naše nasazení za posvátnou věc jednoty křesťanů.

V duchu vděčnosti Pánu bych rád vyjádřil své uznání za rozhodnou snahu arménské apoštolské církve pokračovat v teologickém dialogu mezi katolickou církví a východními pravoslavnými církvemi. Při odstraňování břemene minulých nedorozumění dosáhl tento dialog, opírající se o modlitbu, pokroku a do budoucna nabízí mnoho příslibů. Zvláštním znamením naděje je nedávný dokument o povaze a poslání církve, připravený smíšenou komisí a předložený církvím ke studiu a zhodnocení. Společně tedy opět svěřme práci smíšené komise Duchu moudrosti a pravdy, aby mohla přinést hojné plody k růstu jednoty křesťanů a přispět k šíření evangelia mezi lidmi naší doby. Dějiny arménské komunity v Jeruzalémě jsou již od prvních křesťanských století slavné a v neposlední řadě je poznamenal mimořádný rozkvět mnišského života a kultury, spojené s posvátnými místy a liturgickými tradicemi, které se kolem nich rozvinuly. Tento úctyhodný katedrální kostel spolu s patriarchátem a různými souvisejícími vzdělávacími a kulturními institucemi tuto dlouhou a vznešenou historii dosvědčují. Modlím se, aby v tomto svatém městě vaše komunita neustále čerpala ze svých bohatých tradic nový život a byla utvrzována ve věrném svědectví Ježíši Kristu a moci jeho vzkříšení (srov. Flp 3,10). Ujišťuji rovněž přítomné rodiny a zejména děti a mládež, že na ně ve svých modlitbách zvláště pamatuji. Prosím vás, drazí přátelé, modlete se spolu se mnou, aby všichni křesťané ve Svaté zemi velkoryse a horlivě spolupracovali při hlásání evangelia našeho smíření v Kristu a příchodu jeho království svatosti, spravedlnosti a pokoje.

Vaše blaženosti, ještě jednou vám děkuji za laskavé přijetí a ze srdce vyprošuji hojnost Božích požehnání Vám a všem kněžím i věřícím arménské apoštolské církve ve Svaté zemi. Kéž jsou stále s vámi radost a pokoj Vzkříšeného Krista.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.