Benedikt XVI.: Duchovním ovzduším je láska

31.5.2009 

Na slavnost Seslání Ducha svatého v půl desáté dopoledne Benedikt XVI. ve zcela zaplněné vatikánské bazilice předsedal eucharistické liturgii za provedení Haydnovy Harmoniemesse komorním orchestrem a dómským sborem z Kolína.
Benedikt XVI. ve své homilii mimo jiné řekl:

? To co je ovzduší pro biologický život, je Duch svatý pro život duchovní; a jako existuje zamoření atmosféry, které způsobuje otravu prostředí a živých bytostí, tak existuje zamoření srdce a ducha, které uráží a způsobuje otravu duchovního bytí. Stejně tak, jako si netřeba zvykat na zamoření vzduchu, což je dnes prioritou ekologického úsilí, je třeba se podobně stavět i k tomu, co korumpuje ducha. Zdá se však, že na mnohé produkty, které kolují v našich společnostech a které zamořují mysl a srdce, např. na obrazy, které činí z rozkoše, násilí či pohrdání mužem i ženou efektní podívanou, si zvykáme bez obtíží. Také toto je svoboda, říká se, aniž by se uznalo, že to všechno znečišťuje a intoxikuje duši zejména nových generací, a vede pak k tomu, že podmiňuje samu jejich svobodu. Metafora mocného větru Letnic však připomíná, jak cenné je nadechnout se svěžího vzduchu: jednak plícemi toho fyzického, a jednak srdcem toho duchovního; uzdravujícího ovzduší ducha, kterým je láska.?

PLNÉ ZNĚNÍ HOMILIE Benedikta XVI. je ZDE

Po skončení mše svaté přešel Benedikt XVI. z baziliky do své pracovny v apoštolském paláci, odkud pak pronesl svou polední promluvu. Z náměstí svatého Petra vyhlíželo bíle oděnou postavu papeže v okně třetího patra nejméně 30 tisíc lidí.

PLNÉ ZNĚNÍ polední promluvy Benedikta XVI. před Regina coeli je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.