Svatý Pavel ve Vatikánských muzeích

26.6.2009 

Ve Vatikánských muzeích je nově k shlédnutí výstava ?Svatý Pavel ve Vatikánu: postava apoštola národů v papežských sbírkách.?
Výstava je pozváním objevit na sklonku Roku svatého Pavla postavu a dílo apoštola národů tak, jak ho ukazují četná umělecká svědectví zanechaná v umění v průběhu staletí. K vidění je tu 130 děl, mezi nimi tři mramorové sarkofágy, obrazy nebo nálezy z vykopávek v bazilice sv. Pavla za hradbami před i po požáru, který ji zničil v roce 1823.
Hovoří kurátor výstavy Umberto Utro:

?Návštěvníci této výstavy mohou spatřit díla, z niž většina ještě viděna nebyla, dosud neznámé. My z Vatikánských muzeí je zveme, aby přišli a viděli tenhle poklad dosud veřejnosti skrytý a odhalený při této příležitosti.?

Jak již bylo řečeno, většina exponátů pochází ze sbírek Vatikánu a jsou rozděleny do dvou částí. Návštěvník tu může obdivovat první vyobrazení svatého Pavla, vytvořené klasickým portrétním uměním, s viditelnou podobností mezi fyziognomií Apoštola a filosofa Plotina. U zrodu výstavy stál také mons. Gianfranco Ravasi, předseda Papežské rady pro kulturu:

?Pavel inspiroval umění po staletí díky svému ?životopisci? Lukášovi. Vyprávění ve Skutcích apoštolů, například ono slavné o cestě do Damašku nebo kázání na Areopagu v Athénách, přirozeně vstoupilo do obrazotvornosti. Trochu méně se pak objevuje Pavel jako autor Listů, také proto, že jsou mnohem víc úvahami. Ten se spíš odráží v tom, že jeho rysy byly převzaty ze znázornění antických filosofů, jakoby to mělo ukázat, že Pavel a nové křesťanské myšlení, které pomalu vstoupilo do západní kultury, je nahradilo.?

Výstava také představuje fáze budování chrámu, který vznil nad hrobem apoštola Pavla v Římě ve čtvrtém století, vyobrazení Petra a Pavla ve vatikánské bazilice. Druhá část výstavy je věnována aktuálnosti pavlovského poselství, miniaturním renesančním kodexům, knihám vytištěným v lidových jazycích až po nejnovější překlady pavlovských textů.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.