Sv. Pavel je příkladem kněze

28.6.2009 

Drazí bratři a sestry,
Bohoslužbou prvních nešpor ze slavnosti sv. Petra a Pavla, které budu předsedat dnes večer v bazilice sv. Pavla za hradbami, se končí Rok sv. Pavla, vyhlášený u příležitosti dvou tisíciletého výročí narození Apoštola národů. Byl to opravdový čas milosti, kdy za pomoci poutí, katechezí, četných publikací a různých iniciativ byla celé církvi znovu prezentována postava svatého Pavla a její působivé poselství ve všech křesťanských společenstvích oživilo nadchnutí pro Krista a evangelium. Děkujme proto Bohu za Rok sv. Pavla a za všechny duchovní dary, které přinesl.

Božská Prozřetelnost ustanovila, že před několika dny 19.června na slavnost Nejsvětějšího Srdce Ježíšova byl zahájen další zvláštní rok, Rok kněžství, u příležitosti 150.výročí smrti ? dies natalis Jana Maria Vianneye, svatého faráře arského. Další duchovní a pastorační impuls, který ? jak jsem si jist ? přinese mnohý prospěch křesťanskému lidu a zejména kléru. Jaký je cíl Kněžského roku? Jak jsem napsal v listě, který jsem zaslal kněžím, má přispět k prosazení úsilí o vnitřní obnovu všech kněží za jejich mocnější a pronikavější evangelní svědectví v dnešním světě. Apoštol Pavel představuje v této souvislosti skvělý vzor k napodobení nejen v konkrétnosti života, který byl opravdu mimořádný, ale v lásce ke Kristu, v horlivém hlásání evangelia, v oddanosti vůči společenství a ve vytvoření účinné syntézy pastorální teologie. Svatý Pavel je příkladem kněze zcela ztotožněného se svou službou - jako byl i svatý farář arský - vědomý si nedocenitelného pokladu, tedy poselství spásy, které však nese v ?hliněné nádobě? (srov. 2 Kor 4,7). Proto je zároveň silný a pokorný, vnitřně přesvědčený, že všechno je Boží zásluhou, všechno je Jeho milostí. ?Láska Kristova nás nutí? ? píše apoštol, a to může být dobře mottem každého kněze, kterého Duch ?přemohl? (srov. Sk 20,22), aby z něho učinil věrného správce Božích tajemství (srov. 1 Kor 4,1-2): kněz musí být zcela Kristův a zcela církve, jíž je povolán se oddat nerozdělenou láskou jako věrný ženich své nevěstě.

Drazí přátelé, vzývejme nyní spolu s přímluvou svatých Petra a Pavla přímluvu Panny Maire, aby nám vymohla od Pána hojná požehnání pro kněze během tohoto nedávno započatého Kněžského roku. Matka Boží, kterou svatý Jan Maria Vianney tolik miloval a nechal ji milovat svými farníky, kéž pomáhá každému knězi oživit dar Boží, který je v něm mocí svátostného svěcení, aby tak rostl ve svatosti a byl připraven svědčit, bude-li to nutné, i mučednictvím o kráse svého naprostého a definitivního zasvěcení se Kristu a církvi.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.