Nejlepší služba, jakou mohou křesťané nabídnout společnosti, je hlásání evangelia

10.7.2009 

Benedikt XVI. dnes přijal na audienci nového velvyslance Mexika Hectora Federica Ling Altamirano. Ten Svatémi otci předal pověřovací listiny. ?Nejlepší služba, jakou mohou křesťané nabídnout společnosti, je hlásání evangelia, které osvětluje demokratickou kulturu a zaměřuje ji na hledání společného dobra,? řekl při té příležitosti papež.
Náboženská svoboda není nějaké právo navíc nebo privilegium, které vyžaduje církev, ale je to skála, na které jsou založena lidská práva. V této svobodě se zjevuje zvláštním způsobem transcendentální rozměr lidské osoby a absolutní neporušitelnost její důstojnosti. Proto náboženskou svobodu nelze redukovat na pokojné soužití občanů, kteří v soukromí praktikují své náboženství, nebo ji omezit na svobodu kultu.
Když katolická církev zastává tento postoj, neomezuje tím autonomii civilních institucí. Naopak církev i politická komunita musejí být, každá ze své pozice, ve službě osobního a společenského povolání občanů.
Bendikt XVI. také pochválil klima vzájemné automonie a spolupráce církve a státu v Mexiku. Neopoměl ale ani problémy, se kterými se Mexiko potýká, především obchod s narkotiky a chudobu. Svatý otec také vyzval k obraně lidského života v celé jeho šíři. A připomněl nedávné setkání rodin v Mexiku.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.