Benedikt XVI. zahájil svou dovolenou

13.7.2009 

Benedikt XVI. dnes zahájil svou letní dovolenou. Před polednem odletěl z Říma do Les Combes ve Valle d´Aosta. Tam stráví následující dva týdny. 29. července se papež uchýlí do svého letního sídla ? apoštolského paláce v Castel Gandolfo. Připomeňme, že po dobu dovolené Svatého Otce se nebudou konat středeční generální audience. Obnoveny budou ve středu 5. srpna.
Co se týká veřejných vystoupení Benedikta XVI. během dovolené: v neděli 19. července ve 12 hodin povede mariánskou modlitbu Anděl Páně na náměstí Ruggia před farním kostelem Svatých Petra a Solutora v Romano Canavese, v diecézi Ivrea a v neděli 26. července bude polední modlitbě Anděl Páně předsedat před rezidencí v Les Combes.
Benedikt XVI. se do Les Combes vrací už po třetí. Pobýval zde už v letech 2005 a 2006. Dovolenou tu trávil také jeho předchůdce Jan Pavel II. a to hned devětkrát.
Svatého otce, který v Les Combes přistál kolem 12.40, přivítali biskup Aosty, Giuseppe Anfossi a Osvaldo Noudin, starosta Introdu, na jehož území Les Combes leží. Hovoří dopisovatel deníku Avvenire Salvatore Mazza:

?Bylo to velmi vřelé přivítání. Jako vždy tu byli všichni sousedé domu, kde Svatý otec pobývá, očekávaly ho také děti z obecní školky v Introd s básněmi a velkou kyticí. Nálada byla velmi slavnostní a vládla spokojenost. Pak se ho někdo, ještě než dosedl, zeptal, jestli je rád, že je tu zpět? A on odpověděl: Jistě, tady je vždycky velmi krásně, jinak bych se sem nevracel.?

Dovolená v horách je soukromý pobyt Svatého Otce, ale přesto byl jeho příjezd neunikl také zájmu médií. V Les Combes byla asi čtyřicítka novinářů. Ani letos nechyběly dotazy na aktuální mezinárodní záležitosti...

?Zeptali se ho, co si myslí o zasedání G8, které před pár dny skončilo a papež odpověděl: ?myslím, že proběhlo velmi dobře? a pak už nic nedodal. Pak se ho také ptali, jak bude vypadat tato dovolená a on odpověděl, že bude odpočívat a trošku pracovat, ale především odpočívat.?

Podle starosty Introdu Osvalda Noudina neočekávají Svatého otce jen v Les Combes, ale těší se na něj celá Valle d´Aosta:

?To co můžeme nabídnout je klid a diskrétnost. Myslím, že velký příspěvek je to, co poskytuje okolí a příroda a tak přejeme Benediktu XVI., ať si dobře odpočine.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.