Kmenové buňky z dospělého organismu nebo z embrya?

13.2.2004 

O etické problematičnosti klonování s místopředsedou Papežské akademie pro život

Včera zveřejněná zpráva o klonování lidského embrya americkými a jihokorejskými vědci znovu rozvířila debatu o tomto základním etickém problému. Vědci tvrdí, že jejich cílem je pouze aplikace kmenových buněk embrya při léčbě těžkých chorob, jako jsou cukrovka, Parkinson a Alzheimer. Propagovaný způsob léčby však s sebou nese zničení lidského embrya. Na dotazy redaktora našeho rozhlasu Giovanni Peduta odpovídal místopředseda Papežské akademie pro život, mons. Elio Sgreccia:

Z etického hlediska je tzv. terapeutické klonování dvojnásob nepřípustné. Takové klonování je postupem proti přírodě, která navíc ničí klonované embryo. Jestliže je tedy obludné klonovat lidskou osobu, pokoušet se o její fotokopii podle naší vůle a libosti, při terapeutickém postupu se embryo použije a zničí. Kromě toho výsledek není ještě vědecky zaručen. Nejsou žádné důkazy o tom, že tento postup bude fungovat. Jsou však důkazy o tom, že k léčení těchto chorob dostačují buňky dospělého člověka ? z pupeční šňůry nebo jiných dalších částí dospělého těla. Dosavadní výsledky jsou založené na aplikaci právě těchto kmenových buněk. Prosazování této tzv. terapeutické klonování mi připadá spíš jako politický boj s cílem získat svobodu a podnikat s lidským embryem cokoli, ve velkém.

Je nějaký typ klonování z morálního hlediska přípustný?

Ne, protože samotný koncept klonování ? a to není jen věc katolické morálky ? vede k reprodukci lidské bytosti ? embrya ? ne skrze spojení muže a ženy, ale asexuální metodou. A nejen to. Je to reprodukce, která nevyužívá genetické informace otce a matky, ale pouze jediného individua. Tato vůle naprosto kontrolovat vznik lidské bytosti je sama v sobě nemorální.

Co odpovědět těm, kdo trpí neléčitelnými nemocemi a obviňují církev ze zpátečnictví a z krutosti, protože nepřipouští tzv. terapeutické klonování?

Je to obvinění naprosto falešné, protože, jak už jsme řekli, k léčení těchto nemocí je zatím málo zdrojů, ale jestli nějaké jsou nepocházejí z embryonálních buněk. Dobré výsledky zatím přinesly kmenové buňky z dospělého organismu. Kromě toho je třeba varovat před politickou hrou, která chce v lidech vyvolat přehnané naděje. Tam kde se to děje nepodloženě, jde o prostou lež.

Přeložila Johana Bronková

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.