Statisíce lidí putují do národní svatyně na Jasné Hoře

10.8.2009 

U našich severních sousedů probíhá tento měsíc tradiční pouť do národní svatyně v Čenstochové. Tomuto fenoménu proto Svatý Otec věnoval včerejší polský pozdrav po polední modlitbě Anděl Páně:

?Zvláštní slova sympatií adresuji velkému zástupu věřících, kteří v těchto srpnových dnech putují na Jasnou Horu, i do jiných mariánských svatyň. Kéž vaše putování přinese hojnou proměnu srdcí, dary Božího milosrdenství a péči Matky Boží.?

Řekl Benedikt XVI., přičemž svěřil modlitbám poutníků svoji papežskou službu a úmysly církve.

V těchto dnech je na cestě do mariánské svatyně na Jasné Hoře více než 50 poutních skupin, z nichž každá má po několika tisíci členech. Každoročně to bývá několik set tisíc lidí. Poutě se účastní všechny věkové a sociální skupiny, nevyjímaje biskupy či politiky. Bez přehánění lze říci, že každý Polák se alespoň jednou ve svém životě této pouti účastnil. Jednotlivé skupiny poutníků vycházejí z různých míst a tedy z různých vzdáleností. Nejdelší z nich, která začíná na poloostrově Hel měří více jak 600 km. Délky jednotlivých tras se jinak pohybují v průměru kolem 300 km. Existují také pouti cyklistické. Pohyb skupin poutníků do Čenstochové lze sledovat za pomoci internetu na virtuální mapě tras jednotlivých skupin.

Fenomén srpnové pouti je součástí života polské katolické církve a představuje jeden z mnoha přesvědčivých projevů její víry. Poutě se navíc účastní nejenom ti, kteří jdou, ale také ti, kteří poutníkům během jejich cesty na různých místech Polska poskytují přístřeší a pohostinství nejrůznějšího druhu. Nejde také jenom o pěší túru. Součástí každé pouti je program duchovní obnovy. V každé skupině jde vždycky mnoho kněží, takže denní mše svaté, zpovědi, pobožnosti, rozjímání či přednášky jsou neoddělitelnou součástí tohoto masivního a zároveň duchovního pohybu. Většina poutí je naplánována tak, aby do cíle dorazily na slavnost Nanebevzetí Panny Marie, kdy bude pro všechny poutníky na prostranství před Jasnohorskou svatyní slavena eucharistie za účasti celého polského episkopátu. Některé skupiny však přicházejí dříve a tak k dnešnímu dni už do Čenstochové dorazilo na deset tisíc poutníků. Během měsíce srpna to bude několik set tisíc lidí. Nejsou mezi nimi ovšem jenom pěší poutníci, ale také ti, kteří na Jasnou Horu cestují různými dopravními prostředky.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.