Program Světového setkání kněží na závěr Kněžského roku

18.8.2009 

Svědectví kněží, modlitby, zpovědi a adorace, hudba, konference a mše svatá, které bude předsedat Svatý otec ? to jsou body velkého setkání kněží z celého světa, které se bude konat v Římě od 9. do 11. června příštího roku u příležitosti zakončení Kněžského roku. Kongregace pro klérus oznámila program kongresu nazvaného ?Věrnost Krista, věrnost kněze? dopisem ze 14. srpna.

První den kněžského setkání, 9. červen 2010, začne v bazilice svatého Pavla za hradbami modlitbou a konferencí na téma ?Obrácení a poslání?. Proběhne tu také výstav Nejsvětější svátosti, bude zde příležitost ke svátosti smíření a ke slavení mše svaté.

Následující den se kněží sejdou v bazilice Santa Maria Maggiore, kde se budou dopoledne zamýšlet nad tématem ?Večeřadlo: vzývání Ducha svatého s Marií, v bratrském společenství?. Večer se účastníci přesunou do baziliky svatého Petra, aby slavili kněžskou vigilii. Její součástí budou svědectví, hudba a eucharistická adorace. Ke kněžím se během vigilie připojí také Benedikt XVI. a pronese k přítomným několik slov.

Pátek 11. června, slavnost Nejsvětějšího srdce Ježíšova, se zaměří na téma ?S Petrem, v církevním společenství?. Ten den bude Benedikt XVI. předsedat v bazilice svatého Petra mši svaté, která zakončí Kněžský rok, vyhlášený ke 150. výročí smrti svatého faráře arského, Jana Maria Vianneye, patrona farářů.

Kongregace pro klérus svěřila technicko-logistickou organizaci vatikánskému úřadu pro poutníky, tzv. Opera romana pellegrinaggi.
Kongres navazuje na předchozí Mezinárodní setkání duchovních, která se mezi lety 1996 a 2004 konala v portugalské Fatimě, v Yamoussoukro na Pobřeží slonoviny, v mexickém Guadaloupe, v Nazaretě, Betlémě a Jeruzaléme ve Svaté zemi, u příležitosti Velkého jubilea v roce 2000 v Římě a na Maltě. Na kongres je možné přihlásit se prostřednictvím oficiálních internetových stránek Opera romana pellegrinaggi www.josp.com, kde jsou k dispozici také podrobnější informace.

Během setkání bude zajištěno simultánní tlumočení do italštiny, francouzštiny, angličtiny, španělštiny, němčiny a portugalštiny, ale i zdravotnická pomoc.

Cílem Kněžského roku je podpořit úsilí o vnitřní obnovu všech kněží, aby vydávali silnější a pronikavější evangelní svědectví dnešnímu světu, jak to definuje Benedikt XVI. v dopise, kterým 19. června vyhlásil Kněžský rok.
V promluvě před modlitbou Anděl Páně 2. srpna se Svatý otec vrátil k tématu Kněžského roku, když řekl, že tento rok, ?který slavíme, je cennou příležitostí prohloubit poznání hodnoty kněžského poslání v církvi a ve světě?. Při té příležitosti také vzpomenul některé ?vzory spirituality a kněžského zasvěcení?, jejichž liturgická památka se v srpnu připomíná: Alfonse z Liguori, Františka z Assisi, Jana Marie Vianneye, Kajetána z Tiene, Dominika a papeže Pavla VI.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.